Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Siber Güvenliğin Ne Kadar Önemli Olduğunu Görmüş Olduk

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, son dönemdeki “.tr” uzantılı sitelere yapılan siber saldırılara ilişkin, “Bir musibet bin nasihatten evladır” sözünü hatırlatarak, “Türkiye, bu vesileyle siber güvenliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oldu. Kamu kurumları da bu noktada daha hızlı teyakkuza geçme noktasına geldi” ifadelerini kullandı.

Işık, NTV’de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Siber saldırılara ilişkin soru üzerine Işık, Türkiye’ye yönelik son saldırıların, bugüne kadarki en yoğunlarından biri olarak literatüre geçtiğini ifade etti.

Saldırıların nereden ve kimlerden geldiğini tam olarak tespit etmenin mümkün olmadığını dile getiren Işık, söz konusu saldırılara ilişkin etki değerlendirmelerinin yeni yapıldığını söyledi.

Söz konusu saldırıların bir anlamda faydasının da olduğunu belirten Işık, “Bir musibet bin nasihatten evladır’ derler. Türkiye, bu vesileyle siber güvenliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oldu. Kamu kurumları da bu noktada daha hızlı teyakkuza geçme noktasına geldi. Bundan sonraki siber saldırılara yönelik daha fazla iş birliği, daha iyi bir koordinasyon ve daha fazla bir gayretin gerekli olduğu ortaya çıktı. Bundan sonraki saldırılarda en azından bu kadar büyük çapta bir olumsuzluğa sebep vermemesi için de herkesin teyakkuzda olduğu bir noktadayız” diye konuştu.

Bakan Işık, saldırıların küçük çaplı da olsa devam ettiğine işaret ederek, “Bundan sonra dikkatli olmak, daha büyük saldırıların gelebileceği ihtimaline karşı hazırlıklı olmak, gerekli tüm tedbirleri almak Türkiye olarak hepimizin üzerine düşen bir görev. Bu noktada Bakanlık ve TÜBİTAK olarak üzerimize düşenin en iyisini yapmanın gayreti içindeyiz” dedi.

 “Büyüme 3,5-4 arasında olacak

Türkiye’nin büyümesine ilişkin soru üzerine de Işık, Rusya ile yaşanan sorunların büyümeyi bir miktar etkileyebileceğini ancak sanayi üretimi noktasında çok iyi yerde olunduğunu bildirdi. Işık, ekim ayında sanayi üretiminde önemli bir rakama ulaşıldığını, bu iyi gidişin kasım ve aralık aylarında da devam edeceğini vurgulayarak, “Dolayısıyla 2015 yılı büyümesinin çok rahatlıkla 3,5-4 arasında gerçekleşeceğini söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

Tüm artı ve eksileriyle birlikte değerlendirildiğinde, 2016’nın 2015’ten daha iyi bir yıl olacağı öngörüsünü paylaşan Işık, ülkedeki siyasi belirsizliğin ortadan kalktığını, Rusya ile yaşanan sorunların Avrupa ülkeleriyle telafi edilebileceğini kaydetti.

 50 bin liralık hibe desteği programına 1 haftada 437 başvuru 

Işık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla uygulanan Girişimcilik Destek Programı kapsamında girişimcilere verilen hibe desteğinin 30 bin liradan 50 bin liraya, faizsiz kredi desteğinin de 70 bin liradan 100 bin liraya çıkardıklarını hatırlattı.

Söz konusu programa bir haftada 437 başvurunun yapıldığını aktaran Işık, söz konusu başvuru sayısının hızla artacağını düşündüklerini söyledi.

 TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılması 

Işık, TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılmasına ilişkin bir soru üzerinde, bu konuda uzun zamandır çalıştıklarını ve çalışmaların şu anda belli bir olgunluğa geldiğini bildirdi.

TÜBİTAK’ın, çok kilit askeri ve enerji projelerinde olmaya devam edeceğini anlatan Işık, kurumun proje yönetim kabiliyetini artırmayı, çok büyük projeleri özel sektörle birlikte çok kısa sürede ve hızla tamamlayacak yetkinliği kazanmasını sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Exit mobile version