Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yurt Dışına Türk Parası veya Efektif Çıkarılması

T.C.

Başbakanlık

Hazine Müsteşarlığı

Tarih: 04 Ocak 2016

Sayı: 2016/1

BASIN AÇIKLAMASI

Bilindiği üzere, 2015/7603 sayılı “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” 11.06.2015 tarih ve 29383 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu düzenlemede, Türkiye’den yolcu beraberi efektif ve Türk parası çıkarılmasına ilişkin düzenlemeler yapılmış ve konuya ilişkin bazı esasların Bakanlıkça belirleneceği belirtilmiştir. Ayrıca, Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışına yapacakları sermaye ihraçlarına ilişkin bazı düzenlemeler de yapılmıştır.

Bu kapsamda, Bakanlıkça belirlenen esasları içeren “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a İlişkin 2008-32/34 Sayılı Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 30.12.2015 tarih ve 29578 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu itibarla, mevzuatın getirdiği aşağıdaki yenilik ve değişikliklerin kamuoyuyla paylaşılması yararlı görülmüştür:

10.000,-Avro ve eşitini aşan döviz (efektif dâhil yabancı parayla ödemeyi sağlayan her nev’i hesap, belge ve vasıtalar) ve 25.000,-TL’yi aşan Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgeler yurt dışına çıkarılırken gümrük idarelerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan nakit beyan formu ile beyanda bulunulması esası getirilerek, söz konusu hükümler AB mevzuatı ve uluslararası normlar ile uyumlu hale getirilmiştir.

Bu çerçevede, yolcu beraberi yapılan 10.000,-Avro ve eşitini aşan döviz ile 25.000,-TL’yi aşan Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belge çıkışlarında beyanda bulunulmaması veya yanlış ya da yanıltıcı beyanda bulunulduğunun tespiti halinde söz konusu değerlerin muhafaza altına alınacağı ve durumun şüpheli kabul edilerek Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’na bildirileceği, ayrıca gümrük idarelerince 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’un 3 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılabilmesini teminen Cumhuriyet Savcılıklarına bildirimde bulunulacağı hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla, vatandaşlarımızın mağduriyetin oluşmaması için yurt dışına çıkışlarında yukarıda belirtilen esaslara dikkat etmeleri gerekmekte olup, gerekli hassasiyetin gösterilmesi önem arz ermektedir.

Bu kapsamda, söz konusu değişiklik öncesinde yurt dışına sermaye ihracında bulunan Türkiye’de yerleşik kişilerin Müsteşarlığımız internet sitesinde yer alan bilgi formları kullanılarak Müsteşarlığımıza yapmak zorunda oldukları bildirimler değişiklik sonrasında Ekonomi Bakanlığı internet sitesinde yer alan bilgi formları aracılığıyla aşağıda belirtilen şekilde gerçekleştirilecektir.

Türkiye’de yerleşik kişiler, yurt dışında şirket kurmak, mevcut şirketlere ortak olmak veya şube açmak için yaptıkları ilk nakdi ve/veya ayni sermaye ihracını müteakip üç ay içerisinde Ekonomi Bakanlığı internet adresinde yer alan yurt dışına sermaye ihracına ilişkin bilgi formunu açıklamalar doğrultusunda doldurarak Müsteşarlığa ve Ekonomi Bakanlığı’na göndereceklerdir.

Sermaye ihracı gerçekleştiren Türkiye’de yerleşik kişiler, her takvim yılını müteakip üç ay içerisinde Ekonomi Bakanlığı’nın internet adresinde yer alan bilgi formunu, formda istenilen bilgileri ve yapılan transferleri açıklamalar doğrultusunda güncelleyerek Ekonomi Bakanlığı’na göndereceklerdir.

Türkiye’de yerleşik kişiler, tasfiye edilen veya devredilen yurt dışındaki şirket, ortaklık ve şubelerinin durumu hakkında, tasfiye sürecinin sona ermesini veya devredilmesini müteakip en geç üç ay içerisinde, Müsteşarlığa ve Ekonomi Bakanlığı’na bilgi vereceklerdir.

Bu çerçevede, Müsteşarlığımıza ve Ekonomi Bakanlığı’na gönderilecek bilgi ve belgelerin zamanında ve eksiksiz olarak gönderilmesinde gerekli özenin gösterilmesi önem arz etmekte olup, söz konusu Tebliğ hükümlerine aykırı hareket edilmesi durumunda kişilerin yasal yaptırımlarla karşılaşmaları söz konusu olacaktır.

Kamuoyuna duyurulur.

Exit mobile version