Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İngiltere-Türkiye CEO Yemeği

İngiltere-Türkiye  Ceo Yemeği, Başbakan Ahmet Davutoğlu, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emma Edhem’in katılımları ile 18 Ocak 2016 tarihinde İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleşti. Yemeğe, Türk ve İngiliz iş dünyasından 100’den fazla temsilcisi katıldı.

İngiltere-Türkiye  Ceo Yemeği’nin açılış konuşmalarını gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve İngiltere’nin tarihi ve coğrafyası açısından ilişkilerini daha da geliştirebilecek pozisyona sahip olduğunu söyledi. Avrupa’nın kaderinin Türkiye ve İngiltere olmadan yazılamayacağını belirten Davutoğlu, Türkiye ve İngiltere’nin, Avrupa’nın doğusunda ve batısında yer alan iki önemli ülke olduğunu söyledi.  Şimdiki coğrafyanın ve tarihi geçmişin Türkiye ve İngiltere’ye çok daha uyumlu ve birbirini tamamlayıcı ilişkileri yürütebilme imkanı sağladığını ifade eden Davutoğlu, “16-17 milyar dolara yakın bir ticaret hacmimiz var. Bu yeterli mi? Hayır yeterli değil. Bir kaç yıl içinde 20 milyara, daha sonra daha yüksek miktarlara çıkabilmeliyiz” dedi. Birleşik Krallığın, Türkiye’de 8.4 milyar dolara ulaşan doğrudan yabancı yatırıma sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, sahalarda Britanyalı yatırımcıların gelip birtakım değişiklikler yaratma imkanına sahip olabileceğini söyledi. Türkiye ve İngiltere’nin pek çok ortak hedefe ve çıkara sahip olduğunu belirten Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece iki ülkenin başbakanlarını değil, Türk ve İngiliz iş çevrelerini de hem iki ülke hem de Avrupa ve küresel toplum için el ele yeni bir geleceğin peşinde görmek istiyoruz. Önümüzde devasa bir işbirliği gündemi, ardımızda güçlü bir tarihi gelenek, önümüzde de parlak bir gelecek vizyonu var.”

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz yıllarda hızlı bir gelişme gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin dünyanın en güçlü ve gelişmiş ekonomilerinden biri olduğunu belirten Vardan, son yıllarda yapılan araştırmalarda Türkiye’nin Avrupa’nın 2050 yılında İngiltere’den sonra en güçlü ikinci ekonomisi olacağının tahmin edildiğini söyledi. Türkiye’nin sorunlu coğrafyada istikrarlı demokrasisini sürdüren tek ülke olduğunu belirten Vardan, Türkiye’nin, İtalya-Çin arasında en geniş serbest ekonomi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 78 milyon nüfusa sahip olduğunu ifade eden Vardan, nüfusunun yarısının 30 yaşın altında ve üretimde dinamizm olduğunu söyledi. Türkiye’ye gelen  yatırımcıların doğru iş adamını bulma konusunda sıkıntı çekmediğini vurgulayan Vardan, Türkiye’nin ihracatının yüzde 95’ten fazlasının sanayi ürünlerinden oluştuğunu ve dünyanın üretim ihtiyacının Türkiye’den karşılanabileceğini söyledi.  Türk ürünlerinin Avrupa standartlarında olduğunu belirten Vardan, Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sinin Avrupa ülkelerine gerçekleştiğini söyledi. Başbakan Davutoğlu’nun geçen haftalar içerisinde Türkiye’de iş yapan veya yapmak isteyen yatırım şirketleri için yeni bir teşvik programının hazırlandığını açıkladığını hatırlatan Vardan, İngiliz iş adamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya davet etti.

Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası(TBCCI) Başkanı Emma Edhem, Türkiye’nin yatırım yapmak için mükemmel ülkelerden biri olduğunu söyledi.  TBCCI’nın Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki projelere devam edileceğini belirten Edhem, DEİK ev sahipliğinde gerçekleşen Ceo buluşması ile verimli işbirliklerinin altyapısının oluşturulacağına inandığını söyledi.

Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye-İngiltere Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye’den İngiltere’ye yapılan ihracat: 2014 Ocak-Kasım ayları arasında 9,145 milyar dolar, 2015 Ocak-Kasım ayları arasında ise 9,805 milyar dolardır.

Türkiye’nin İngiltere’ye ihraç ettiği başlıca kalemler: Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenler; tek tek kaplanmış liflerden oluşan fibe, tişörtler, fanilalar, atletler, kaşkorseler ve diğer iç giyim eşyası, monitörler ve projektörler, televizyon alıcı cihazları.

Türkiye’nin İngiltere’den yaptığı  ithalat:2014 Ocak-Kasım ayları arasında 5,391 milyar dolar, 2015 Ocak-Kasım ayları arasında ise 5,070 milyar dolardır.

Türkiye’nin İngiltere’ye ithal ettiği başlıca kalemler: Dökme demirin, demirin veya çeliğin döküntü ve hurdaları veya bunların eritilmesi ile elde dilmiş kü, sıkıştırmayla ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlar (dizel ve yarı dizel), binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, demir veya alaşımsız çelikten yarı mamuller, tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar (dozlandırılmış).

Toplam dış ticaret hacmi: 2014 Ocak-Kasım ayları arasında 14,536 milyar dolar, 2015 Ocak-Kasım ayları arasında ise 14,875 milyar dolardır.

Dış ticaret dengesi: 2014 Ocak-Kasım ayları arasında 3,755 milyar dolar, 2015 Ocak-Kasım ayları arasında ise 4,735 milyar dolardır.

Exit mobile version