Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Asgari İşçilik Oranlarının Güncellenmesi Atölye Çalışması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, işverenler için önemli bir konu olan kayıt dışılığın haksız rekabeti de beraberinde getirdiğini belirterek, “Kayıtdışılık uzun vadede mali açık demektir bu da enflasyonun yükselmesini beraberinde getirir” dedi.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile SGK’nın “Asgari İşçilik Oranlarının Güncellenmesi Atölye Çalışması” Wyndham Otel’de yapıldı.

SGK Başkanı Bağlı, burada yaptığı konuşmada, İNTES’in Türkiye’nin imarında söz sahibi olmuş, iz bırakmış bir kuruluş olduğunu vurgulayarak, “Bizim en önemli paydaşımızdır. Sektör, Türkiye’nin gelişmesi açısından çok önemlidir. Gelişen teknoloji sayesinde emek yoğun bir sektörden, teknoloji yoğun bir sektöre gidiş söz konusu. Mevzuatın da buna göre yorumlanması gerekir” ifadelerini kullandı.

Kayıt dışılıkla mücadele konusuna değinen Bağlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kayıt dışılıkla mücadele deyince hemen denetleyen, ceza kesen bir mekanizma akla gelebilir. İşverenler için önemli bir konu olan kayıt dışılık haksız rekabeti doğuruyor. Kayıt dışılık uzun vadede mali açık demektir, bu da enflasyonun yükselmesi anlamına gelir. Sonuçta topluma zarar veren bir durumdur. Kayıt dışılıkla mücadele etmenin birçok yolu var, birisi de asgari işçilik. Bu konuda neleri uygulamaya koyacaksak, neleri uygulamadan kaldıracaksak buna beraber karar vereceğiz. Kayıt dışı ile mücadelede amacımız danışmanlık, rehberliktir. Elbette denetim yapacağız ama denetim sürekli tutanak tutmak değil, eksik bilgileri ortadan kaldırmaktır. Her denetim elemanımız sektörün de bir elemanıdır. İş yerine gelen denetim elemanları size yol gösterecektir. Bunlara rağmen günün sonunda yanlış varsa kanun uygulanacaktır.”

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu ise çalışma hayatının yapısal sorunlarının sosyal tarafların aktif katılımı olmaksızın çözülemeyeceğine dikkati çekerek, “Asgari İşçilik Komisyonumuzun yapısı da sosyal diyaloğun önemli bir örneğidir. Komisyon üyeleri kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşmaktadır. Biz İNTES olarak kayıt dışı istihdama daima karşı çıktık. Kayıt dışılık çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ortamından uzak çalışması demektir” diye konuştu.

Exit mobile version