Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Doğum Yapan Kadınlarımıza Yeni Haklar

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan 6663 sayılı Kanun milyonlarca vatandaşa yeni haklar ve ek gelir imkânları getiriyor. İşte o yenilikler:

1-) Memurların ücretsiz doğum izninde geçirdikleri süreler kademe ve derece intibakında değerlendirilecektir. Doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek. Emeklilik süresine eklenmesi için borçlanma şartı devam edecektir.

2-) Memurlara, doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda, doğumdan analık izninin başladığı tarihe kadarki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilecek.

3-) Doğum yapan memurlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Bu süre içinde süt izni verilmeyecek, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay eklenecek. Bebeği engelli doğan kadın memur ise 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek. 3 yaşını doldurmamış bir çocuğun evlat edinilmesi için teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta ücretli izin verilecek. Ayrıca, 3 yaşını doldurmamış bir çocuğun evlat edinilmesi için teslim edildiği tarihten itibaren istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilecek.

YARIM GÜN ÇALIŞMA

Çocuğu olan memur anne ve/veya babaya çocuklarının ilkokula başlayıncaya kadar yarı zamanlı çalışma imkanı getirilmektedir. Bu haktan yararlanan memura net aylık tutarının yarısı kadar ödeme yapılacak.

Yarı zamanlı çalışmada, mali haklar ile sosyal yardımlara ilişkin ödemelerin yarısı yapılacak. Fiili çalışmaya bağlı ödemeler ise devam edecek. Bu dönemdeki hizmet süreleri, derece yükselmesi ile kademe ilerlemesinde yarım olarak dikkate alınacak. Fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanacak.

Doğum sebebiyle aylıksız izin kullanmakta olan memurların kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kalan izin süreleri bakımından getirilen intibakla ilgili düzenlemeden yararlanabilecek.

KADIN İŞÇİLERE DE DOĞUM MÜJDESİ

İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılarak doğum sonrası yarım çalışma ödeneği ödemeleri ve prim giderleri, İşsizlik Sigortası Fonu’nun giderleri arasına ekleniyor. Ayrıca işbaşı eğitim programlarına İşsizlik Sigortası Fonu’ndan destek sağlanacak.

Kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek. Çocuğun engelli doğması halinde bu süre 12 ay olarak uygulanacak.3 yaşını doldurmayan çocuğu evlat edinenler de bu haktan yararlanacak. Bu haklar İş Kanunu kapsamında olsun olmasın tüm işçiler için uygulanacak

Çalışan kadın işçilerin ücretlerinin ve çalıştıkları süreye tekabül eden kısmının prim ve ücretleri işveren, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretleri günlük asgari ücretin brüt tutarı esas alınarak işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.Ayrıca, işçinin doğum tarihinden önceki, son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve Kuruma 30 gün içinde başvuruda bulunması gerekecek.Evlat edinme durumunda da bu hükümler geçerli olacak.

Analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğun zorunlu ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlere İş Kanununda düzenlenmiş olan kısmi çalışma hakkı verilmesi ve bu durumun iş sözleşmesinin feshinde geçerli sebep oluşturmayacak. Bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren bu haktan faydalanacak.

Hangi sektörde veya işlerde kısmi çalışma yapılabileceği ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Bu hükümden, evlat edinenlerden de yararlanacak. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen işçilere 8 hafta izin verilecek

EMEKLİ VE MALULLERDEN TİCARİ FAALİYET KESİNTİSİ KALDIRILYOR

Emekli olduktan sonra ticari faaliyet yapan emeklilerin aylığı ile vazife malulü aylığı alanlardan yapılan %10 luk kesinti kaldırılacak

GENÇLERİMİZE SAĞLIK HİZMETİ 

Lise ve üniversiteden mezun olanların iki yıl süre ile sağlık hizmetlerinin devlet tarafından verilecek. (Lise mezunları için 20 yaşını geçmemek ve üniversite mezunları için ise 25 yaşını geçmemek kaydıyla)

51 ilde uygulanan altı puanlık prim teşvikinin on işçi altında faaliyet gösteren işyerlerini de kapsamasını sağlanacak

Sosyal güvenlik destek priminin 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarih öncesinde sigortalılığı başlayanlar için de kaldırılması ile ilgili düzenleme yapılacak.

Kaynak: ÇSGB

Exit mobile version