Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye’de Bankacılık Sektörü ve Uluslararası Karşılaştırması

Türkiye Bankalar Birliği

22 Mart 2016

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan Finansal Sağlamlık Göstergeleri (Financial Soundness Indicators) veri seti kullanılarak Türkiye’de bankacılık sektörü ile diğer ülkelerin risk göstergeleri, gelir-gider ve karlılık göstergeleri karşılaştırılmaktadır. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler, IMF tarafından yapılan sınıflandırma içinden seçilen ülkelerden oluşmaktadır.

Sermaye yeterliliği oranı tatmin edici bir düzeydedir

Eylül 2015 itibariyle, sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) çalışmada seçilen gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında yüzde 12,9 ile yüzde 20 arasında değişmektedir. Bu oran Türkiye’de yüzde 14,6 düzeyindedir

Kredi riski makul düzeydedir

Türkiye bankacılık sektöründe takipteki alacakların toplam kredilere oranı seçilen gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin altındadır. Türkiye’de yüzde 2,8 seviyesinde bulunan bu oran gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok geniş bir aralıkta dağılım göstermektedir.

Türkiye’de yabancı paranın varlık ve yükümlülüklerin bilançodaki payı yüksektir

Yabancı para (YP) cinsi varlık ya da yükümlülüklerin bilanço içindeki payları Türkiye’de diğer gelişmekte olan ülkelerden daha yüksektir. IMF verilerine göre toplam pasifler içinde YP kalemlerin (dövize endeksliler dahil) payı yüzde 54,5; krediler içinde YP kredilerin payı ise yüzde 31,7’dir. Türkiye’de bankaların YP varlık ve yükümlülüklerinin toplam içindeki payları yüksek olmasına karşın; bankalar bilanço dışı işlemleriyle yabancı para net pozisyonunu düşük düzeyde tutmaktadırlar.

Tamamı İçin Tıklayınız

 

Exit mobile version