Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde yer alan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) kapsamında düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayı, 26 Mart 2016 tarihinde İstanbul’da  T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı görkemli bir törenle başladı. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ile DTİK Başkanı Nail Olpak ev sahipliğinde, “Dünya Türkleri İstanbul’da buluşuyor” sloganıyla düzenlenen Kurultay, 95  ülkeden 2.000’in üzerinde Türk girişimcisini bir araya getirdi.

Kurultay’ın açılışında konuşan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir güç ve potansiyele sahip olan Türk işadamlarının dünyada çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını vurguladı. Kazancının, ekmeğinin peşinde olan iş adamlarını Çağdaş Alperenlere benzeten Cumhurbaşkanı, insanların vatanlarını terkmesi altındaki en temel sebebin ekonomik gerekçeler olduğunu söyledi ve Suriye ile Irak krizleri sebebiyle Türkiye’nin 3 milyonun üzerinde sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ifade etti. Son 13 yılda yurtdışında Türk müteşebbislerinin sayısının önemli oranda arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, 19’u yoğun olmak üzere Türklerin dünyanın 167 ülkesinde var olduğunu, Türklerin milli ve manevi değerlerinden asla vazgeçmemeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Açış konuşmasında, Türk diasporasının tanıtım faaliyetlerinin önemini vurgulayan T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise, Türk iş adamlarının dünyanın her yerinde büyük ve çok sayıda işe imza attığına dikkat çekti. Ekonomi Bakanı Elitaş, Türkiye’nin küresel arenada yeni pazarlar bularak, başta müteahhitlik sektöründeki iddiasını sürdüreceğini söyledi. Bakan Türk diasporasının tanıtımı kapsamında, lobi faaliyetlerinde bulunulması ve ülke tanıtımında koordinasyonun büyük rol oynadığını da ifade etti.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan Kurultay’ın açılışında yaptığı konuşmada DTİK’in, DEİK bünyesinde faaliyet gösteren 131 İş Konseyi’nden biri olduğunu söyledi. Türk diasporasının siyasi sebeplerle değil, çalışmak için Türkiye’den ayrılan vatandaşlarımız tarafından oluştuğuna dikkat çeken DEİK Başkanı Vardan, Türk diasporasının önceden sadece Avrupa’da varlık gösterirken, bugün Amerika’dan Asya’ya, Afrika’dan Pasifik ülkelerine kadar Dünyanın her yerinde olduğunu vurguladı. 5 kıtadan 2.000’e yakın Türk girişmcisini bir araya getiren Kurultayda, katılımcıların dörtte birinin 35 yaş altı genç ve dinamik girişimcilerden oluştuğunu hatırlatan DEİK Başkanı Vardan, Türk diasporasını Dünyanın en etkin ve en güçlü 3 diasporasından biri olmasını hedeflediklerini de söyledi.

DTİK Başkanı Nail Olpak ise, DTİK’in DEİK çatısı altında kurulan il özel amaçlı Konsey olduğunu hatırlatarak, günümüz dünyasında diasporaların dayanışma içersinde çalıştığına ve sıkıca kenetlendiklerine dikkat çekti. Türk diasporasının, dünyanın en büyük 10’uncu diasporası olduğuna değinen Olpak, gelecekte bu imkanın daha iyi değerlendirileceği inancını yineledi.

DÜNYA ÜZERİNDE TÜRKLER

·         5,5 milyonun üzerinde Türk yurtdışında yerleşik yaşıyor.

·        Türk toplumunun yaklaşık 4,6 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde yerleşik yaşıyor.

·        Kuzey Amerika, Asya, Orta Doğu ve Avustralya’da 900.000 Türk yaşamakta.

·         Yurtdışında 300 üzerinde Türk şirketin yatırımı bulunuyor.

·         Dışişleri Bakanlığı kayıtlarına göre yurtdışında kurulu Türk dernek sayısı 4439.

 

Exit mobile version