Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Aylık Fiyat Gelişmeleri Mart 2016

ÖZET

Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,04 oranında düşüş kaydetmiş ve yıllık enflasyon 1,32 puan azalarak yüzde 7,46 olmuştur. Mart ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde de ifade edildiği gibi, yıllık enflasyondaki bu düşüşte işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici olmuştur. Döviz kurlarının yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkileri azalmaya devam etmektedir. Bu doğrultuda çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu bir miktar düşüş kaydetmiş, ana eğilimlerindeki iyileşme ise devam etmiştir.

DEĞERLENDİRME

Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,04 oranında azalmış ve yıllık tüketici enflasyonu 1,32 puan düşerek yüzde 7,46 olmuştur. Bu dönemde H ve I endekslerinin yıllık değişim oranları sırası ile 0,17 ve 0,21 puan azalarak yüzde 9,32 ve 9,51 olmuştur. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, Mart ayında gıda grubunun katkısının 1,04 puan gerilemesi dikkat çekmiştir. Bu dönemde temel mal, hizmet ve enerji gruplarının katkılarında ise bir önceki aya göre yaklaşık 0,10 puan gerileme gözlenmiştir.

Mart ayında hizmet fiyatları yüzde 0,38 oranında artmış ve grup yıllık enflasyonu 0,20 puan düşüşle yüzde 8,86 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon, diğer hizmetler ve lokanta-otel gruplarında gerilerken diğer alt gruplarda yükselmiştir. Fiyat gelişmeleri aylık bazda incelendiğinde ise alt gruplar genelinde yılın ilk iki ayına kıyasla daha ılımlı artışlar gözlenmiştir. Nitekim başta kırmızı et olmak üzere gıda fiyatlarında son iki aydır gözlenen düşüşler lokantaotel fiyatlarındaki artışları sınırlamıştır. Ulaştırma ile diğer hizmetler altında sınıflandırılan sağlık, bakım-onarım, eğlence-kültür kalemlerinde fiyat artış hızının yavaşladığı gözlenmiştir. Özetle, hizmet yıllık enflasyonu yüksek seviyesini korurken grup genelinde enflasyon görünümü geçtiğimiz iki aya kıyasla daha ılımlı seyretmiştir.

Temel mal grubu yıllık enflasyonu Mart ayında 0,24 puan azalarak yüzde 10,13 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon tüm alt gruplarda gerilerken giyim grubundaki yavaşlama daha belirgin olmuştur. Giyim grubu yıllık enflasyonu son aylarda gözlenen yükselişin ardından Mart ayında yüzde 9,01 seviyesine gerilemiştir. Dayanıklı mal grubunda aylık fiyat artışları, mobilya ve beyaz eşya grubunda dikkat çekerken diğer alt gruplarda ılımlı seyretmiştir. Giyim ve dayanıklı dışı temel mal enflasyonu ise sınırlı bir miktar gerilese de yüksek seviyesini korumuştur.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version