Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2015 Yılı Birleşme-Devralma Görünüm Raporu

2015 yılında Rekabet Kurumu’na toplam 159 birleşme ve devralma işlemi bildirilmiştir.  Bu işlemlerden 83’ünde hedef şirket veya oluşturulan ortak girişim Türkiye yasalarına göre kurulmuş şirketlerdir. Bu dönemde 8 özelleştirme işlemi değerlendirmeye alınmıştır.

2015 yılında Rekabet Kurumu tarafından incelenen birleşme ve devralmaların bildirilen, hedef şirketin veya oluşturulan ortak girişimin Türkiye kökenli olduğu işlemlerde (özelleştirmeler hariç), toplam işlem bedeli toplam işlem bedeli yaklaşık 8 milyar 645 milyon TL[1]’dir. Bu dönemde Rekabet Kurumu’na bildirilen ve gerçekleşen özelleştirmelerin toplam değeri ise yaklaşık 3 milyar 149 milyon TL’dir. Aynı dönemde tüm tarafları Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre kurulmuş şirketlerin gerçekleştirdikleri birleşme ve devralmaların toplam işlem değeri 9 milyar 233 milyon TL’dir.

Yabancı yatırımcılar 2015 yılında 49 ayrı işlemde Türk şirketlerine yatırım yapmışlardır. Yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında yapılan sıralamaya göre ilk sırada Hollanda ile Lüksemburg kökenli yatırımcılar bulunmaktadır. Türk şirketlerinin devir konusu olduğu devralma işlemlerinde yabancı yatırımcılar yaklaşık 6 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirmiştir.

Ekonomik faaliyet alanı bakımından, hedef şirketin veya oluşturulan ortak girişimin Türkiye kökenli olduğu işlemler içinde (özelleştirmeler hariç) en yüksek işlem değeri 2 milyar 355 milyon TL ile deniz ve kıyı sularında yük taşımacılığı alanında gerçekleşmiştir. 2015 yılında Rekabet Kurumu’na bildirilen birleşme ve devralma işlemleri son bildirim tarihinden ortalama 16 gün sonra nihai karara bağlanmıştır.

ÖZET

2015 yılında Rekabet Kurumu’na toplam 159 birleşme ve devralma işlemi bildirilmiştir. Bu işlemlerden 83’ünde hedef şirket veya oluşturulan ortak girişim Türkiye yasalarına göre kurulmuş şirketlerdir. Bu dönemde 8 özelleştirme işlemi değerlendirmeye alınmıştır.

2015 yılında Rekabet Kurumu tarafından incelenen birleşme ve devralmaların bildirilen, hedef şirketin veya oluşturulan ortak girişimin Türkiye kökenli olduğu işlemlerde (özelleştirmeler hariç), toplam işlem bedeli toplam işlem bedeli yaklaşık 8 milyar 645 milyon TL1 ’dir. Bu dönemde Rekabet Kurumu’na bildirilen ve gerçekleşen özelleştirmelerin toplam değeri ise yaklaşık 3 milyar 149 milyon TL’dir. Aynı dönemde tüm tarafları Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre kurulmuş şirketlerin gerçekleştirdikleri birleşme ve devralmaların toplam işlem değeri 9 milyar 233 milyon TL’dir.

Rapor metni için Tıklayınız

Exit mobile version