Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Banka Kredileri Eğilim Anketi Ocak-Mart 2016

Bankaların 2016 yılının ilk çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ile ikinci çeyreğine ilişkin beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi’nin Ocak-Mart 2016 dönemi sonuçları incelendiğinde;

Bankaların, işletmelere kullandırılan kredilerde standartları önemli ölçüde sıkılaştırmaya devam ettiği, bireysel kredi türlerinden konut ve taşıt kredilerinde standartları temelde aynı bırakırken, diğer bireysel kredilerde sıkılaştırdığı görülmektedir. 2016 yılının ikinci çeyreği için beklentiler; işletmelere kullandırılan kredilerde standartlardaki sıkılaştırmanın devam edeceği, konut ve taşıt kredilerinde standartların temelde aynı kalacağı ve diğer bireysel kredilerde ise standartların sıkılaşacağı yönündedir.

Kredi talebi açısından bakıldığında, işletmelerin bir önceki çeyrekte azalış gösteren kredi talepleri bu çeyrekte sınırlı bir artış göstermiştir. Öte yandan bireysel kredi türlerinin hepsinde talep azalışı gerçekleşmiş olup taşıt kredi talebinde önümüzdeki dönemde bir miktar artış beklenmektedir.

Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi incelendiğinde, yılın ilk çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın artarak devam ettiği görülmektedir. Yurt dışı fonlama koşulları ise hem fonlama maliyetinin hem de diğer koşul ve kuralların etkisiyle Ocak-Mart 2016 döneminde belirli ölçüde sıkılaşmıştır. 2016 yılı ikinci çeyreği için bankaların beklentileri, yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarının sınırlı düzeyde gevşeyeceği şeklindedir.

I. KREDİLERE UYGULANAN STANDARTLAR

Ocak-Mart 2016 döneminde;

Bankalar, işletmelere kullandırılan kredilere uygulanan standartları önemli ölçüde sıkılaştırmaya devam etmiştir. Standartların sıkılaştırılmasının ardındaki nedenler, genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentiler başta olmak üzere endüstri ya da firmalara ilişkin görünüm, talep edilen teminatlara ilişkin riskler, sermaye yeterliliği ile ilgili kısıtlar, para ve tahvil piyasasına erişim olanağı, bankanın likidite pozisyonu, diğer bankaların rekabeti, banka dışı mali kesimin rekabeti ve piyasa finansmanı kaynaklı rekabettir. Ayrıca, bu çeyrekte hiçbir faktör, standartları gevşetici yönde etkili olmamıştır. 2016 yılının ikinci çeyreği için beklenti, standartlardaki sıkılaştırmanın artarak süreceği yönündedir.

Bireysel kredilere uygulanan standartların değişimi incelendiğinde, bireysel kredi türlerinden konut ve taşıt kredilerinde standartlar temelde aynı bırakılırken, diğer bireysel kredilerde sıkılaştırılmıştır. Diğer bireysel kredilere uygulanan standartların sıkılaştırılmasının ardındaki tek neden, genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentilerdir. Gelecek çeyrek dönem için beklentiler, konut ve taşıt kredilerinde standartların temelde aynı bırakılacağı, diğer bireysel kredilerde ise standartların sıkılaştırılacağı yönündedir

Tamamı İçin Tıklayınız

Açıklama

Ülke ekonomisinde büyümenin finansmanında önemli bir faktör olan banka kredilerinin eğilimlerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla, Merkez Bankası tarafından üç aylık dönemleri kapsayacak şekilde Banka Kredileri Eğilim Anketi hazırlanmıştır.

Bu anket ile, kredi arzını etkileyen koşullarda gerçekleşmiş ve gerçekleşmesi beklenen değişimler, bu değişimlerde rolü olduğu düşünülen faktörler ve kredi talebinin izlenmesi hedeflenmektedir.

Exit mobile version