Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Başçı’nın TCMB 84. Olağan Genel Kurulunda Yaptığı Konuşma

Bankamızın Sayın Pay Sahipleri, Değerli Konuklar, Değerli Basın Mensupları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 84. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na hoş geldiniz.

Genel Kurul’da görüşülecek gündem maddelerine geçmeden önce, enflasyon ve uygulamakta olduğumuz para politikası hakkında bilgi vermek istiyorum. İlk olarak, parasal göstergeler ve enflasyon ilişkisi ile dengelenme süreci ve büyüme gelişmelerine dair bir genel değerlendirme yapacağım. Bu çerçevede 2015 yılında parasal ve finansal koşulların nasıl şekillendiğini, yıl içinde alınan önlemleri ve bu önlemlerin sonuçlarını sizlere özetlemeye çalışacağım.

Türkiye 2002 yılından itibaren örtük enflasyon hedeflemesi rejimine geçmiş ve enflasyonda önemli bir düşüş süreci yaşanmıştır. 2006 yılından itibaren ise açık enflasyon hedeflemesi rejimi uygulanmaya başlamış ve enflasyon kalıcı olarak tek haneli seviyelere indirilebilmiştir. Enflasyon hedeflemesi rejiminin ve mali disiplinin  katkısıyla enflasyon kontrol altına alınmış, ancak henüz arzu edilen düşük tek haneli seviyelere ulaşılamamıştır.  Tüketici fiyatları enflasyonunun 2002 yılının Ocak ayındaki yüzde 73 düzeyinden 2012 yılı sonunda son 45 yılın en düşük yıl sonu seviyesi olan yüzde 6,2’ye kadar gerilemiştir. Enflasyon 2015 yılını yüzde 8,81 düzeyinde tamamlamış, Mart 2016 itibarıyla yüzde 7,46 seviyesine gerilemiştir.

Akademik literatürdeki uluslararası bulgularla uyumlu olarak, enflasyonun kalıcı şekilde düşük seyretmesinin ekonomik büyüme üzerinde olumlu etkisi bulunduğunu Türkiye ekonomisinde de gözlemliyoruz.  Nitekim, başta maliye, para ve finansal sektör politikaları olmak üzere birçok alanda gerçekleştirilen reformlar ve sürdürülen mali disiplin ile birlikte, düşen enflasyon döneminde Türkiye’de kişi başı reel gelir AB ülkelerine kıyasla önemli ölçüde artmıştır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version