Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul’da düzenlenen “Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı”na katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kurultay’da yaptığı konuşmada, refah seviyesinin artmasına paralel olarak insanların şehirlerden beklentilerin de giderek değiştiğini ifade etti.

“Yatay yapılaşmaya geçmemizin zamanı gelmiştir”

Kentsel dönüşümün herşeyden önce insan odaklı olması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçmişte hem yeterli imarlı alanının olmayışı hem de merkezi yerlere yönelik aşırı talepten dolayı yüksek bina ihtiyacı makul görülebilirdi. Artık dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmemizin zamanı gelmiştir. Mesela Kanal İstanbul’un çevresinde, ben arkadaşlarıma da söyledim, ‘Kesinlikle dikey mimariye müsaade edilmemelidir. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanım da burada, bunu ben Ulaştırma Bakanım ile de ayrıca konuştum ki ‘o Kanal İstanbul’a ayrı bir hava, ayrı bir güzellik katacaktır’ diye düşünüyorum. Ankara’da, İstanbul’da, hatta diğer şehirlerimizde bu istikamette atılması gerekli adımları görüyorum. Şehir merkezlerinden onlarca kilometre uzakta oldukça da geniş, boş alanların ortasında 30 katlı, 40 katlı binalar yükseliyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

“Akıllı şehir yüksek bina demek değildir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akıllı şehirlerin yüksek bina anlamına gelmediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şehir merkezlerimiz binaların ve araçların öylesine istilasına uğramış bulunuyor ki adeta insana yer kalmamış vaziyette. Kimi zaman kaldırımlar gibi yayaların kullanımına tahsis edilen alanların dahi otobüsler tarafından işgal edildiğini görüyoruz. Yayaya, yaya kaldırımında ayrılan yer yok. Aslolan ne? Aslolan insan. İnsana imkan hazırlayacağız. Yaya yollarıyla, bisiklet yollarıyla… Mesela bir örnek, İstanbulumuzun bisiklet yolları adeta yok, sıfır. Mesela Konya öyle değil. Konya’nın bisiklet yolları gayet başarılı, var.”

“Şehirleri yenilerken, tarihe de sahip çıkmalıyız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şehirleri yenilerken, akıllandırırken, tarihe de sıkı sıkıya sahip çıkılması isteyerek, özellikle kadim şehirlerin, İstanbul, Ankara, Bursa, Gaziantep gibi şehirlerin korunması gerektiğine işaret etti.

Bakan Sarı: “Terörün yıktığı tarihi mirası yeniden ayağa kaldıracağız”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise Kurultay’ın açılışında gerçekleştirdiği konuşmada, gelecek nesillere kültürel dokusunu koruyan, konforlu ve kendi öz kimliğine sadık şehirler bırakmayı hedeflediklerini ifade etti. Bakan Sarı, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bugüne kadar hiçbir hükümetin gündeme getiremediği kentsel dönüşümü başlattık. Şehirlerimizin çehresini değiştirerek, vatandaşımızın modern yaşam alanlarına kavuşmasını sağladık” dedi.

“En büyük hedeflerimizden biri şehirleşmede yöresel mimari özelliklere uygun konut projelerini hayata geçirmektir” diyen Bakan Sarı, Sur projesinin bu özellikleri içinde barındırdığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Kimsenin endişesi olmasın. Terörün yıktığı bu tarihi mirası, bölgenin kültürel değerlerini koruyarak yeniden ayağa kaldıracağız. Yaptığımız projelerde önceliğimiz bölge hassasiyetlerini dikkate almaktır. Biz çalışmalarımızda vatandaşlarımızın rızasını ve duasını alarak hareket ediyoruz. STK’lardan üniversitelere, akademisyenlerden konunun uzmanlarına kadar pek çok farklı isim ile bir araya gelerek fikirlerini alıyoruz.”

Kendilerinin vatandaşların yaralarını sarma endişesindeyken, bir kesimin ise bu yaraları derinleştirmek için uğraştığına dikkati çeken Bakan Sarı, “Bölgede yaşayan insanların mağduriyetini gidermek için aldığımız bütün kararlar farklı yönlere çekilmeye çalışılıyor. Dün terörün yakıp yıktığı evlere sesini çıkarmayanların bugün bizim bölgede yapmaya çalıştığımız inşa ve ihya çalışmalarını eleştirmelerini anlamak mümkün değil. Biz neler yapmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz” dedi.

“Kentsel dönüşümde yolumuza akıllı şehirler stratejisi ile devam edeceğiz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, daha az enerji harcayan, az su tüketen, bisiklet yollarıyla birbirine entegre olan, toplu taşıma sistemleriyle ulaşım sorununun çözülmüş, ekolojik bir şehrin temellerinin atıldığı yeni şehircilik anlayışı ile hareket ettiklerini belirterek, “Kullanılan inşaat malzemesinden geri dönüştürülen evsel atığına, ulaşım sisteminden enerji üretim ve tüketimine kadar emisyonların azaltılmasını sağlayan temiz ve çevreci akıllı kentleri inşa edeceğiz. Akıllı kentler sadece tüketen değil, tüketirken üreten kentler olacak. Kentsel dönüşümde yolumuza akıllı şehirler stratejisi ile devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Exit mobile version