Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Turizm Sektörüne Devlet Desteği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Turizm sektörünün Çalışma Bakanlığından bazı talepleri olduğunu ve bu taleplerin gerçekleştirilmesi adına bir süredir Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüştüklerini ifade etti.

Turizm sektörünün 2013 ve 2023 yılları arasında ulusal istihdam stratejisinin ilk ayağını oluşturduğunu belirten Bakan Soylu, uygulanması planlanan programlarla ilgili bilgi verdi.

Sektörle ilgili uygulanması planlanan programları anlatan Bakan Soylu, “ 5 ayrı alandaki çalışmalarımız sürüyor. Bunlardan birincisi,  Sektörel İstihdamı Destekleme Eğitim Programı (SEDİP), ikincisi Turizme Yönelik Toplum Yararı Programı, üçüncüsü Turizmde Yabancı Çalışma İzinlerinde Kolaylık, dördüncüsü Denkleştirme ve beşincisi Nitelikli İş gücü Yetiştirme programıdır” dedi.

Hem Sigorta Primlerini Hem de Maaşları Biz Ödeyeceğiz

Bakan Soylu, “Sektörel istihdamı destekleme eğitim programının özellikle Turizm sektörünün en büyük sorunlarından birisine çözüm getirmek üzere hazırlanmıştır. Hepimiz biliyoruz ki turizm sektörü mevsimsel bir sektördür. Doğal olarak belli bir süreliğine en azından işlerinin bir bölümünü askıya alıyorlar. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumumuzun üzerinden yaptığımız çalışmada elde ettiğimiz sonuçta 2015 yılında Antalya ve Muğla illerinde işleri en az 3 ay askıya alınan 44.753 kişidir. Antalya ve Muğla illerinde pilot olarak uygulanacak Program ile, tatil ve diğer kısa süreli otel, konaklama faaliyetlerini yürüten işyerlerinde 2015 yılında çalışmış olan ve aynı yıl en az 3 ay iş akdi askıda olan kişilerden, aynı işyerinde 31.05.2016 tarihine kadar işe başlayarak 9 ay çalıştırılan kişilerin takip eden 3 ay için hem sigorta primlerini hem de maaşlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde İŞKUR ödeyecek. Ayrıca, bu süre içerinde personelin daha nitelikli hale gelebilmesi bir eğitim programı dâhilinde değerlendirileceğini de ifade etmek istiyorum” dedi.

İş Başı Eğitim Programı Turizm Hedefimiz 15 bin Kişi

Özellikle İş Başı Eğitim Programından Turizm sektörünün istifade ettiğine dikkat çeken Bakan Soylu, “ 2015 yılında bu programdan toplam 3.156 kişi istifade etti. Şöyle bir ayrıntıyı da sizle paylaşmak isterim. Bu program 6 aylık bir programdı. 1 Kasım seçiminden önce milletimize vaadimiz bunu 12 aya çıkarmaktı. Biz bunu 12 aya çıkardık ve 2016 yılının ilk 3 ayında turizm sektöründen 2.988 kişi istifade etti. Bu alandaki beklentimiz ise Turizm sektöründe yıl sonuna kadar 15 bin kişinin yararlanmasıdır” şeklinde konuştu.

Turizme yönelik toplum yararı programlar

Bakan Soylu, “Turizme yönelik toplum yararı programlarında, havaalanları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tespit edilen ören yerlerinde1200 kişinin istihdam edilmesi için yaklaşık 14 buçuk milyon TL Kaynak ayrıldı. Bu kişiler havaalanlarında ve ören yerlerinde çalışacaklar. Ülkemize gelen turistlere havalimanları, müze ve ören yerlerinde istihdam edilecek kişiler aracılığı ile yönlendirme yaparak, hem turizm sektörüne destek olacaklar hem de İŞKUR’un turizm konusunda önemli amaçlarından olan istihdam becerisini de kazanacaklar” dedi.

Sektörde istihdam sürekliliği sağlanacak

Program kapsamında Turizm sektöründe yabancılara çalışma izni verilmesi süreçlerinde de kolaylıklar sağlanacağını söyleyen Bakan Soylu, “ Bu sektörde çalışacak yabancılara ödenecek ücretlerin alt sınırları değiştirilecek, böylece SGK’ya ödenecek prim tutarında üçte bir oranında indirime gidilecektir. Aynı zamanda sektörün ihtiyaç duyduğu yabancı işgücü ihtiyacını sağlamasını kolaylaştıracak şekilde istihdam kotası esnek olarak uygulanacaktır.

Yine bu program çerçevesinde amacımız sektörde istihdamda sürekliliği sağlamak ve  mevzuatımızda yer alan denkleştirme süresi 4 aya çıkarılarak bu sürenin toplu iş sözleşmeleri ile 6 aya kadar arttırılması imkânı sağlanmaktadır. Bu sayede yoğun çalışılan yaz ayları ile kış ayları arasında denkleştirme yapılabilecektir” dedi.

Kamu personeline avantajlı fırsatlar üzerinde çalışıyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Ünal da, 24 Kasım’dan bugüne yaşanan sorunların çözümü için hükümet olarak yeni destekler oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Destekler için yaklaşık 2 aydır çalıştıklarını anlatan Ünal, sadece turizm sektörüne dönük kamu yararı olan çalışma modeli getirdikleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teşekkür etti.

Yurt dışından turist getiren seyahat acentalarına yakıt desteğinin sezon sonuna kadar uzatıldığını anımsatan Ünal, bu kararın da sektör açısından önemli olduğunun altını çizdi. Kararın, Bakanlar Kurulunda alındığını ifade eden Ünal, “Önümüzdeki günlerde bununla ilgili gerekli resmi kararlar alınacak.” diye konuştu.

Ünal, desteklerin Antalya ve Muğla’ya dönük başladığını ancak daha sonra kapsamının genişletilebileceğini sözlerine ekledi.

Paketin açıklamasının ardından Soylu ile Ünal, iki bakanlık arasındaki protokolü imzaladı.

Exit mobile version