Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hedefimiz 300 Bin Kişinin Eğitilmesi

Yapı sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin artırılması amacıyla, Çevre ve Şehircilik, Milli Eğitim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları arasında, “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbablarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” imzalandı

– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu:

“Protokolle yapı sektöründe çalışan 300 bin kişinin eğitilmesini hedefliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından verilecek eğitime İŞKUR 248 milyon lira katkı sağlayacak”

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik  , Çevre ve Şehircilik ile Milli Eğitim bakanlıkları arasında, yapı sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin artırılması amacıyla eğitimlerine ve belgelendirilmelerine yönelik, “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbablarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bir otelde düzenlenen protokolün imza töreninde yaptığı konuşmada, kendisini en çok üzen haberlerin başında iş kazası haberlerinin geldiğini belirtti.

– “300 bin kişinin eğitilmesini hedefliyoruz”

Ulusal İstihdam Stratejisi’nin en önemli ayağının eğitim ve istihdam ilişkisi olduğunu belirten Soylu, bu doğrultuda mesleki becerilerin eğitimle buluşturulması yönünde adımları itinayla attıklarını vurguladı.

Mesleki yeterlilik konusunda Türkiye’nin çok önemli bir noktaya geldiğini ifade eden Bakan Soylu, gelinen seviyenin iyi bir seviye olduğunu ama yeterli olmadığını dile getirdi.

Geçen yıl 25 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 40 meslek için yeterlilik belge zorunluluğu getirildiğine dikkati çeken Soylu, söz konusu 40 mesleğin 17’sinin yapı ve inşaat sektöründe olduğunu vurguladı.

Bakan Soylu, mesleki yeterlilik belge zorunluluğu getirilen 40 mesleğe, bu yıl yayımlanan ikinci tebliğle 8 mesleğin daha eklendiğini bildirerek, “Toplamda 48 meslekle birlikte ülkemizde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu uygulanmış olacak. Protokolle yapı sektöründe çalışan 300 bin kişinin eğitilmesini hedefliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından verilecek eğitime İŞKUR 248 milyon lira katkı sağlayacak. Bu protokolün başarıya ulaşmasında herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Böyle önemli bir protokolün hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bütün bu uygulamaları denetlerken bir hedefe doğru yürüdüklerini anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise, “Hedefimiz, ülkemizin mesleki hizmet standartlarını gelişmiş ülkeler seviyesine ve hatta üstüne çıkarmaktır. Bu hedefe ulaşmanın gerektirdiği ilk şey mühendislik, planlama, mimarlık ve yapı müteahhitliği gibi alanlarda çalışanların kayıt altına alınması ve yeterliliklerinin belgelendirilmesidir.” diye konuştu.

– Geçici Ustalık Belgesi’ne sahip ustalara öncelik

Yaklaşık 384 bin kişinin verdikleri “Geçici Ustalık Yetki Belgesi” ile çalıştığını aktaran Bakan Sarı, “Bugün atacağımız imzalarla uygulama, uluslararası tanınırlığı olan ve özel programlarla desteklenen ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ sürecine dönüşüyor. Protokolün hayata geçmesiyle, öncelikle Geçici Ustalık Belgesi’ne sahip yapı ustalarının eğitilmesini, yetkinliklerinin belgelendirilmesini, kayıt altına alınarak izlenmesini sağlayacağız. Sonra, yapı ruhsatına tabi inşaatlarda yetkinlik belgesine sahip ustaların çalışmasını gerçekleştirmiş olacağız. Bu sayede, nitelikli yapılarımızın, güvenli çalışma ortamında, yetkin ustalarımız eliyle üretilmesi sağlanmış olacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Sarı, 2014 yılında başlattıkları belgeli inşaat ustası eğitimleri kapsamında, Ankara’da pilot uygulama yaptıklarını, kursiyerlere 40 saatlik iş güvenliği ve sağlığı konularının yanı sıra mesleki kazanımlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini, ardından “Mesleki Yeterlilik Komisyonu” sınavlarında büyük başarı elde ettiklerini anlattı.

Bundan sonra da çalışanların alacakları eğitimler sayesinde çok daha iyi uygulama yapacaklarına ve ürün kalitesini artıracaklarına inandığını belirten Sarı, “Sayın Bakanlarımızın da konuya göstermiş oldukları önem ve harcadıkları emek sayesinde protokolümüzü imzalama aşamasına geldik. Hep birlikte el ele vererek, ustalarımızın var olan niteliklerini daha da geliştirecek, iyi uygulamaları teşvik edecek ve ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ alabilmelerine yardımcı olacağız.” dedi.

Daha sonra, Fatma Güldemet Sarı ve Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, işçi yeleği giyip, baret takarak protokolü imzaladı.

İmzaların ardından Sarı, Soylu ve Erdem, törene katılan inşaat ustalarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Exit mobile version