Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Tarımsal Üretimimiz Ülke Nüfusunu Beslemede Yeterli

Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü’nün (IFPRI), Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) katkılarıyla hazırladığı, 2015 Küresel Açlık Endeksi verilerine göre; dünyadaki 795 milyon kişinin sağlıklı, aktif bir hayat sürmek için yeterli yiyeceği yoktur ve bu, yaklaşık her dokuz kişiden biri demektir. Dünyada aç insanların büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde yaşamakta ve dünya nüfusunun yüzde 13,5’i yetersiz beslenmektedir. Alt Sahra Afrika’sı, açlığın en yaygın olduğu bölge olup, bu bölgede yaşayan her dört kişiden biri yetersiz beslenmektedir.

Bu endeks verilerine göre Türkiye, açlık endeksi 5’in altında, yani “düşük” olan ülkeler kategorisinde bulunmaktadır. Ülkemiz önemli tarım ürünlerinde kendine yeterli durumdadır.

Seçilmiş ülkelerde temel bitkisel ürünlerin yeterlilik derecesi

Önemli bitkisel ürünlerde kendimize yeterliyiz

Yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) 2014-2015 piyasa döneminde tarla ürünlerinde en yüksek %101,4 ile pamuk(çiğit)de, sebzelerde %126,2 ile taze soğanda, meyvelerde ise %720,6 ile incirde gerçekleşti.

Yeterlilik derecesi önemli bitkisel ürünlerden buğdayda %89,2, nohutta %96,5, şeker pancarında %100,0, elmada %130,7 ve domateste %110,8 olarak gerçekleşti.

 

Exit mobile version