Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu Basın Bildirisi

İngilizce Orijinalinin Gayrıresmî Tercümesidir

29 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Zirvesi, AB-Türkiye ilişkilerinin temelini oluşturan AB katılım sürecinin canlandırılması, vize serbestisi sürecinin hızlandırılması, göç yönetiminde külfet paylaşımı, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve uluslararası düzeyde –başta ekonomi ve enerji olmak üzere– müşterek ilgi alanlarında üst düzeyli diyalog kurulması gibi hususlarda somut sonuçlar elde edilmesi açısından önemli bir başlangıç noktası olmuştur.

Bu sürecin önemli bir parçası olarak AB ve Türkiye, Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (YDED) kapsamındaki ilk toplantılarını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen eş başkanlığında İstanbul ve Ankara’da 25-26 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleştirmiştir. AB heyeti, Ekonomik ve Mali İşler ile Vergi ve Gümrükler‘den sorumlu Komiser Pierre Moscovici, Genişleme ve Komşuluk politikalarından sorumlu Komiser Johannes Hahn ile Çevre, Denizcilik ve Balıkçılık‘tan sorumlu Komiser Karmenu Vella’dan; Türk heyeti ise AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dan oluşmuştur.

Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog, AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği neticesinde önemli ölçüde artan ekonomik ilişkileri, ekonomi politikaları ve yapısal reform gündemleri üzerinde müşterek bir anlayış geliştirerek daha da iyileştirmeyi hedeflemektedir. Toplantıların ilk gününde, AB Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nden yetkililer ile Türkiye ve AB iş dünyasının önde gelen temsilcilerini bir araya getiren AB-Türkiye İş Diyaloğu gerçekleştirilmiş ve bu bağlamda, daha iyi bir iş ortamının nasıl oluşturulabileceği ve ikili ticaret ve yatırım bağlantılarının nasıl daha derinleştirilebileceğine odaklanılmıştır. YDED mekanizmasının ikinci gününde, Ankara’da, AB ve Türkiye ekonomilerine ilişkin görünüm ile iddialı bir reform gündemine olan ihtiyaç Bakan düzeyinde yapılan görüşmelerde ele alınmıştır.

Bakanlar ve Komiserler, küresel ekonomik büyümenin zayıf, görünümün zorlu ve risklerin de aşağı yönlü olduğunu not etmişlerdir. Finansal piyasalardaki dalgalanma, jeopolitik gerilimler, terörizm ve mülteci krizleri, iktisadi beklentilere bölgesel ve küresel düzeyde etki etmeyi sürdürmektedir. Bu görünüm karşısında iki taraf, bahse konu güçlükler üzerinde görüş alışverişinde bulunmuş ve tüm uygun politika araçlarının güçlü büyüme, sürdürülebilir kalkınma ve dengeli bir ekonominin tesisi için kullanılması gerekliliğini not etmişlerdir.

Bakanlar ve Komiserler, yapısal eksikliklerin giderilmesi ve hem AB’de hem de Türkiye’de potansiyel büyümenin desteklenmesi için reformların öneminin altını çizmişlerdir. Bu kapsamda, AB’deki yapısal reform çabaları hakkında görüş alışverişinde bulunulmuş ve başlıca reform alanlarında kat edilen ilerleme memnuniyetle karşılanmıştır. Taraflar ayrıca, Türkiye’nin yapısal reform gündemi ile 2016 programının uygulanmasında kaydedilen performansı da not etmişlerdir.

Yapılan görüşmelerde yatırım konusuna özel bir önem atfedilmiş ve özellikle Avrupa için Yatırım Planı, AB ve Türkiye’deki yabancı doğrudan yatırımların teşviki ile yeşil ve mavi ekonomiler dâhil olmak üzere yatırımların önündeki engellerin kaldırılması konuları ele alınmıştır. Toplantıda, AB ve Türkiye arasındaki büyük potansiyel üzerinde ve yatırımların daha fazla teşvik edilmesine yönelik eylemlerin geliştirilmesine ilişkin diyaloğun sürdürülmesi hususunda uzlaşıya varılmıştır.

Yatırım alanındaki hedefleri yakalamak için Bakanlar ve Komiserler; Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası başta olmak üzere, bölgesel ve çok taraflı yatırım ve kalkınma bankalarının kritik rolüne işaret etmiş ve bu kuruluşların operasyonel, finansal ve kapasite artırımı konularındaki katkılarını memnuniyetle karşılamışlardır.

Bakanlar ve Komiserler, 29 Kasım 2015 tarihli Türkiye – AB Zirvesi’nde dile getirildiği üzere, AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini memnuniyetle karşılamış ve Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğun faydalarının altını çizerek, gelecek yıl Brüksel’de toplanma konusunda uzlaşıya varmışlardır.

Exit mobile version