Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ekonomik Gelişmeler (Ocak-Şubat-Mart 2016)

I. GSYH, SANAYİ ÜRETİMİ VE TALEP UNSURLARINDAKİ GELİŞMELER

1. GSYH ve Sektörel Büyüme Hızları

2015 yılının dördüncü çeyreğinde GSYH piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 5,7 oranında artış kaydetmiştir. Küresel kriz sonrasında 25 çeyrektir Türkiye ekonomisi büyümesini sürdürmektedir. Euro alanında birçok ülkede büyüme hızları dördüncü çeyrek için bu seviyenin oldukça gerisinde kalmıştır.

2015 yılının dördüncü çeyreğinde, büyümenin kaynakları üretim yönünden sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değer artışları (büyümeye katkılar sırasıyla 2,3 ve 3,7 puan), talep yönünden ise özel ve kamu tüketim harcamalarıdır (büyümeye katkılar sırasıyla 3,2 ve 1,1 puan). Ayrıca, yılın ilk üç çeyreğinde büyümeye katkısı negatif olan net ihracattan da dördüncü çeyrekte büyümeye 1,3 puanlık katkı gelmiştir. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH, 2015 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 oranında artış göstermiştir.

Yılın son çeyreğinde bitkisel üretimde yüzde 1,8 oranında, hayvancılık üretimindeyse yüzde 3,3 oranında artış gerçekleşmiştir. Hasat mevsimi olduğu için bitkisel üretim ağırlıklı olarak üçüncü çeyrekte gerçekleştirilmekte olup üçüncü çeyrek bitkisel üretim artış oranı yüzde 12,9’dur. Yılın son çeyreği için hayvancılık sektörü destekli olmak üzere tarımsal katma değer yüzde 2,8 oranında artmıştır.

2015 yılının son çeyreğinde katma değer sanayi (inşaat dâhil) ve hizmetler sektöründe sırasıyla yüzde 7,2 ve 6,1 oranında artmıştır. Sanayi sektörü aktivitesinde yılın son çeyreğinde önceki çeyreklere kıyasla büyük ölçüde imalat sanayi kaynaklı bir hızlanma söz konusudur. Hizmetler sektörü katma değerinin büyüme hızı yurtiçi talebe bağlı olarak 2014 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana artmaya devam etmektedir. 2015 yılının dördüncü çeyreğinde katma değer ticarette yüzde 4,6, ulaştırmada yüzde 6, bilgi ve iletişim hizmetlerinde yüzde 3,7, finansal hizmetlerde yüzde 9,8, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlerde yüzde 10,6 oranında artmıştır. Vergi-sübvansiyon dördüncü çeyrekte yüzde 10,3 oranında artmıştır. Böylece, 2015 yılının son çeyreğinde GSYH yüzde 5,7 oranında artarken, 2015 yılı GSYH artış oranı yüzde 4 olmuştur.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version