Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye İle Katar Arasındaki İkili İşbirliği

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Katar İş Forumu, 28 Nisan 2016 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Katar Başbakanı Abdullah Bin Nasser Bin Khalifa Al Thani katılımıyla, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Katar İş Adamları Derneği Başkanı Şeyh Faisal Bin Qasem Al Thani’nin ev sahipliğinde Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirildi.

Türkiye-Katar İş Forumu’nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Katar ikili ilişkilerinin her zaman sıcak, samimi ve dinamik olduğunu söyledi ve bugüne kadar Katar’ı 15 kere ziyaret ettiğini belirtti. Son 12 yılda iki ülke arasındaki ilişkilerde kat edilen mesafenin çok iyi olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, iki ülke arasında ‘dünya çapında bir işbirliği’ bulunduğunu ve iki ülke arasındaki güçlü siyasi iradenin arkasını doldurmak için Türk ve Katarlı iş adamlarından cesaretli adımlar atmasını istedi. İki ülke arasındaki mevcut ticaret ticaret hacmini önce 3 milyar ABD dolarına, sonrasında ise 5 milyar ABD dolarına çıkartılması gerektiğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, başta müteahhitlik, enerji, sağlık turizmi ve tarım sektörleri olmak üzere, farklı alanlarda Türkiye ile Katar arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi. Türk doktorlarının Katar’daki akreditasyon sorunlarının çözüleceğini de ifade eden Başbakan Davutoğlu, Türkiye’de daha fazla Katar yatırımı görmek istediklerini vurguladı. Katar’ı Körfez Bölgesi’nin ‘omurga ülkesi’ olarak niteleyen Başbakan Davutoğlu, Türk ve Katarlı işadamlarını, Afrika başta olmak üzere üçüncü ülkelerde ortak yatırım yapmaya davet etti.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Körfez bölgesinde kapsamlı projeler ile hızlı atılımlar gerçekleştiren Katar’ı yakından takip ettiklerini ve iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlenmesini arzuladıklarını söyledi. Avrupa ile Asya arasındaki en büyük serbest piyasa ekonomisi ve üretim gücü olan Türkiye ile Katar arasında ikili ilişkilerde son 10 yılda kat edilen mesafenin, eşine az rastlanır nitelikte olduğunu vurgulayan Vardan, “iki ülke arasındaki ticaret hacmimiz, küresel kriz sonrası dönemde düşük büyüme ve bölgemizdeki jeopolitik karışıklıklara rağmen artma eğilimini sürdürdü; sürdürüyor” dedi. Türk müteahhitlerinin Katar’da 2022 Dünya Kupası için gerekli tesisleri inşa ederken, Katar yatırım fonlarının Türkiye’de stratejik satın almalar yaptığına dikkat çeken DEİK Başkanı, Türkiye ile Katar arasında uzun yıllardır inşa edilen bu birlikteliğin yeni yatırımlar, yeni iş imkanları ve yeni fırsatlar ile perçinlenmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Vardan şöyle devam etti: “Yalnız müteahhitlik değil; gayrimenkul, enerji, mali piyasalar, perakende, turizm ve lojistik sektörlerinde,  karşılıklı ilişkilerimizi artırmayı arzu ediyoruz. Bu vesileyle Katarlı iş adamlarını ülkemize; Türk iş adamlarımızı da Katar’a davet ediyoruz”.

Türkiye-Katar Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2015)

Toplam Dış Ticaret Hacmi: 785 milyon ABD doları

Türkiye’den Katar’a yapılan ihracat: 424 milyon ABD doları

Başlıca ihracat kalemleri:  Elektrik transformatörleri, demir-çelikten inşaat ve aksamı, petrol yağları, prefabrik yapılar.

Türkiye’nin Katar’dan  yaptığı  ithalat: 361 milyon ABD doları

Başlıca ithalat kalemleri: İşlenmemiş alüminyum, etilen polimerleri, sadece azotlu heterosiklik bileşikler, petrol yağları, koyun ve kuzuların ham derileri.

Toplam Dış Ticaret Dengesi:  63 milyon ABD doları

Exit mobile version