Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Nisan 2016 Fiyat Gelişmeleri – TCMB

ÖZET

Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 0,78 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,89 puan azalarak yüzde 6,57 olmuştur. İşlenmemiş gıda enflasyonunda süregelen yavaşlama tüketici enflasyonu üzerinde belirleyici olmaya devam etmiştir. Döviz kurlarının yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkileri azalmaya devam etmektedir. Bu doğrultuda çekirdek göstergelerin ana eğilimlerindeki iyileşme sürerken yıllık enflasyonlarındaki düşüşün halen sınırlı kaldığı gözlenmektedir.

DEĞERLENDİRMELER

Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 0,78 oranında artmış ve yıllık tüketici enflasyonu 0,89 puan düşerek yüzde 6,57 olmuştur. Bu dönemde H ve I endekslerinin yıllık değişim oranları sırası ile 0,11 ve 0,09 puan azalarak yüzde 9,21 ve 9,41 olarak gerçekleşmiştir.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, gıda grubu katkısının bir önceki aya göre 0,80 puan gerilemesi dikkat çekmiştir. Bu dönemde enerji ve temel mal gruplarının katkılarında kayda değer bir değişiklik olmazken hizmet grubu katkısında sınırlı bir azalış gözlenmiştir.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin devam ettiği gözlenmiştir. Hizmet grubu ana eğilimi bir miktar düşüş kaydetse de yüksek seviyesini korumuştur. Temel mal grubu eğilimindeki zayıflama sürerken giyim grubu dışlandığında iyileşmenin daha belirgin olduğu gözlenmiştir.

Nisan ayında hizmet fiyatları yüzde 0,64 oranında artmış ve grup yıllık enflasyonu 0,10 puan düşüşle yüzde 8,76 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon, diğer hizmetler ve lokanta-otel gruplarında gerilerken diğer alt gruplarda yükselmiştir. Özellikle kira enflasyonu yüzde 8,39’a ulaşarak dikkat çekmiştir. Gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin etkisiyle lokanta-otel alt grubunda aylık fiyat artışları yavaşlamaya devam ederken diğer alt gruplarda hızlanmıştır. Bu dönemde, temelde havayolu taşımacılığı kaynaklı ulaştırma fiyatlarında yüksek artışlar kaydedilmiştir. Diğer hizmetler grubunda ise fiyat artışları itibarıyla ev içi hizmetler, sigortacılık ve eğlencekültür kalemleri öne çıkmıştır. Özetle, gıda fiyatlarının olumlu yansımalarına karşın katılıklar ve ücret kaynaklı etkilerin hissedildiği hizmet grubunda yıllık enflasyon yüksek seviyesini korumuştur.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version