Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Güvenceli Esneklik ve Özel İstihdam Büroları Aracılığıyla Geçici İş İlişkisini Sağlamaya Yönelik Yasal Düzenleme

Çalışma Hayatında Güvenceli Esneklik ve Özel İstihdam Büroları Aracılığıyla Geçici İş ilişkisini Sağlamaya Yönelik Yasal Düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edildi.

— Gençler, kadınlar, uzun süre işsiz kalanlar ile yeni mezunların işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştıracak ve daimi istihdama geçişte önemli bir rol üstelenecek,

— Kayıt dışı ile mücadele konusunda önemli bir adım olacak

— İstihdam oranlarının arttırılmasında önemli katkı sağlayacaktır.

— Doğum, askerlik, hastalık gibi durumda işçinin işini kaybetmemesine yönelik bu sürelerde işverene geçici iş ilişkisi kurma imkanı getirilmektedir.

— Mevsimlik tarım ve ev hizmetlerinin iş kanunu kapsamına alınarak güvenceli olması sağlanmaktadır.

— İşletmelerde arızi ve kısa süreli iler ile ortalama kapasitenin üzerinde öngörülmeyen artışlara yönelik taleplerin kayıt içinde karşılanması imkanı getirilmektedir.

— Geçici işçinin, geçici işçiyi çalıştıran işveren tarafından aynı iş için doğrudan istihdam edilmiş olması halinde sahip olacağı çalışma koşullarının altında çalışamayacağı düzenlenmiş, böylece eşit muamele ilkesi güvence altına alınmıştır.

— İşin niteliği dikkate alınarak süre, ve kota sınırlamaları getirilmiştir.

— Kamu kurum ve kuruluşlarında, yer altında maden çıkarılan işyerlerinde, grev ve lokavt süresince ve toplu işçi çıkarma durumunda geçici iş ilişkisinin kurulması yasaklanmaktadır.

— İşverenin yeni işçi alımında geçici işçilere öncelik vermesi gerekmektedir.

— Geçici işçilerin işyerindeki sosyal hizmetlerden, çalışmadıkları dönemlerde ise özel istihdam bürosundaki eğitim ve çocuk bakım hizmetlerinden yararlanmaları sağlanmaktadır.

— Geçici işçilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi zorunluluğu getirilmektedir.

Exit mobile version