Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türk Özel Sektörü İçin TSE En Önemli Kurumlardan Birisidir

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) 55. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türk özel sektörü için TSE’nin en önemli kurumlardan biri olduğunu söyledi.

Bir ekonomi için kalitenin, standardın önemini artık herkesin bildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Kaliteli ve standartlara uygun bir üretim yapamıyorsak, yurtdışındaki rakiplerimizle rekabet etme şansımızın olmadığını da biliyoruz. Ama ben size yaşadığım bir şeyi anlatayım. Bir ay önce Kırgızistan’daydım. Hem Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev ile hem özel sektörle görüşmelerimizin tamamında söyledikleri şey şu. ‘Kırgızistan’da Türk malı demek, kalite demek. Burada Türk malını alırken kimse pazarlık yapmaz, çünkü birinci sınıf mal aldığını bilir’ Bu sadece bir örnek. Hepsine defalarca gittiğim için biliyorum, bütün bu coğrafya böyle” dedi.

Hisarcıklıoğlu, bütün bunları girişimci güç sayesinde, özel sektör eliyle yaptıklarını vurgulayarak, bunda Türk mallarının kalite damgası haline gelen TSE’nin de büyük katkısı olduğunu söyledi.

Son dönemde TSE’nin üç alandaki çalışmalarını çok önemsediklerine dikkat çeken TOBB Başkanı şunları kaydetti: “Bunlardan ilki TSE’nin hem küresel kuruluşlarla hem de bölgesel kuruluşlarla geliştirdiği işbirliği çalışmaları. Bunu sonuna kadar destekliyoruz. Bakın 2000 yılında küresel ticaret hacmi 6 trilyon dolardı. Bugün 19 trilyon dolar. İşte Türkiye’nin zenginliği bu artan küresel ticaretten alacağı paya bağlı. Bunun için de artık sadece kalite ve standa göre üretim yapmanız yetmiyor. Kalite ve standardı belirleyenlerden olmanız gerekiyor. TSE bu anlamda son dönemde müthiş açılım yaptı. İslam ülkeleri, Avrupa ülkeleri, Asya, Afrika gibi bölgelerle müthiş bir işbirliğine girdi. Bunu çok önemsiyoruz.

İkinci konu TSE’nin siber güvenlik alanında başlattığı çalışmalar. Bu konu çok önemli. Çünkü içinde yaşadığımız bilgi çağı ekonomiler için, şirketler için hem büyük fırsat hem de büyük bir tehdit. Pek çok analist, gelecekteki en büyük krizlerin bilgi güvenliğinden çıkacağını ifade ediyor. Burada hem ülkemizin hem de şirketlerimizin geleceği açısından bu konu çok önemli.

Üçüncü konu da TSE’nin özellikle ülkemiz için önemli sektörlerden olan otomotiv, enerji, lojistik gibi alanlarda kapasite geliştirme çalışmaları. Bu çalışmalar özellikle sanayicimizin maliyetini düşürme ve ARGE çalışmaları için çok önemli. Ama bunların sayısını ve niteliğini artırmamız gerekiyor. İş dünyası, sertifikasyon konusunda bazı alanlarda yurtdışına ihtiyaç duymaya devam ediyor. TSE’nin bu alanları tespit ederek, bu alanlara yatırım yapması çok önemli.”

TSE çalışmalarında özel sektörün rolünün çok daha önemli hale geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Burada özellikle standardizasyon alanında işbirliği çok önemli. TSE’nin Ayna Komiteler aracılığıyla iş dünyasıyla bir araya gelmesi, iş dünyasının ihtiyaçlarının birebir tespit edilmesi gerekiyor. Özel sektörle işbirliğinin artması ile ulusal ve uluslararası standart hazırlama süreçlerinin daha verimli bir şekilde hayata geçirileceğine inanıyoruz. TOBB yönetimi olarak da Oda ve Borsalarımızın standart hazırlama süreçlerine katılımının artırılması için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ben ortak akıl ve işbirliği ile Türkiye’yi küresel çapta standart belirleyen bir ülke haline getireceğimizi, bunu da kurumsallaştırabileceğimize yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, özel sektör olarak yıllardır Türkiye’nin yeni bir sanayi dönüşümüne ihtiyacı olduğunu, yüksek teknolojiye geçişi konuştuklarını belirterek, “Sayın Bakanımız Türkiye’yi bu rotaya soktu. Yerli üretimi desteklemek için yerli malı belgesini hayata geçirdi. Ama en önemlisi şu: her adımı atarken mutlaka özel sektörümüzle ve Oda-Borsa camiamızla istişare içinde oldu. Yani eli taşın altında olan bizleri her zaman işe dahil etti. Bu kapsamda bizim için en önemli kurumlardan biri olan TSE ile işbirliğimiz de arttı. Bu anlayışından dolayı Sayın Bakanımıza Türk özel sektörü adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Exit mobile version