Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye’de İnsana Yakışır İş İçin Kadınların Güçlendirilmesi Projesi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve İŞKUR işbirliği ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) finansmanı ile yürütülen “Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye’de İnsana Yakışır İş için Kadınların Güçlendirilmesi” projesi çerçevesinde hazırlanan “Kadın İstihdamı Eylem Planı Tanıtım Toplantısı” Ankara’da gerçekleştirildi.

Toplantıya İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, İsveç Türkiye Büyükelçi Yardımcı Peter Svensson Kemeny, milletvekilleri, Kadın- Erkek Eşitliği Meclis Komisyonu Üyeleri, İŞKUR yetkilileri, Ulusal Teknik Ekip Üyeleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Proje çerçevesinde İŞKUR, çeşitli kamu kurum/kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarının temsilcilerinin oluşturduğu Ulusal Teknik Ekip tarafından hazırlanan ve 2016-2018 yılları arasında uygulanması amaçlanan “Kadın İstihdamı Eylem Planı” ile İŞKUR’un kadın istihdamı alanında yürüttüğü çalışmaların desteklenmesi, kadınların istihdamda daha çok yer almasının sağlanması hedefleniyor.

İŞKUR’un kadın eksenli politikalarını desteklemek amacıyla hazırlanan Eylem Planının çalışmaları 2014 yılında başladı. Türkiye’de ilk defa hazırlanan Kadın İstihdamı Eylem Planı çerçevesinde İstanbul, Ankara, Konya ve Bursa pilot il seçildi. Kadınların istihdamının artırılması için mesleki beceriler kazandırılması, işe yönlendirilmeleri ve işgücü piyasasına erişim olanaklarının arttırılması temel hedeflerinin ön plana çıktığı plan, 19 eylem maddesinden oluşuyor.

Plan kapsamında 2014 yılının Ocak-Aralık döneminde kadın sığınma evlerindeki 400, 2015 yılında ise 350 kadına iş arama becerileri eğitimi verildi, yeni önlemler ile özel sektörde İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilen kadın oranının 2017 yılı sonu itibarıyla yüzde 35’e çıkarılması hedefi konuldu.

“Kadının elinin değmediği, gücünün yansımadığı bir çalışmadan verim almak mümkün değildir”

Türkiye’de bugün kadınların iş hayatına katılma oranının yüzde 23’ten yüzde 32’ye, istihdam oranının ise yüzde 28’e çıktığını belirten Cafer Uzunkaya, 2023 hedefleri doğrultusunda kadın istihdam oranlarının yüzde 41’e çıkarılacağını dile getirdi. Bu hedefe giden yolda ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Uzunkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye olarak arzu ettiğimiz hedeflere ulaşabilmemiz için kadınlarımızın iş hayatında, nitelikli işgücü piyasasında aktif ve etkin bir şekilde yer alması lazım. Kadının elinin değmediği, gücünün yansımadığı hiçbir çalışmadan verim ve netice almak mümkün değildir. Sağlam bir toplumdan, başarılı bir iş hayatından bahsedeceksek, kadının önündeki engelleri kaldırmak gerekir. Kadınımız güçlüdür ayrıca güçlendirilmeye ihtiyacı yoktur. Kadının önündeki engelleri, kamu kurum, kuruluşları, sivil toplum kuruluşları olarak kaldırır, işgücü piyasasına kadınımızın gücünü yansıtırsak ülkemizin yarınları çok daha iyi noktalara gelecektir.”

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan: ”Kadınların daha çok ve insana yaraşır işlerde çalışmaları aynı zamanda sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik kalkınmanın, sosyal adaletin sağlanması konusunda da çok önemli bir adım olacaktır. Eylem planının uygulanması ve ileri dönemlerde ihtiyaçlar gözetilerek güncellenmesi ile Türkiye’de kadınların daha çok istihdamda yer almasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version