Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

TİM’den Iraklı İşadamlarına Vize Desteği

İhracat alanında çatı kuruluşu olan Türkiye İhracat Meclisi (TİM) ile Dışişleri Bakanlığı arasında Iraklı işadamlarına hızlı bir şekilde Türkiye Vizesi verilmesi ile ilgili bir Protokol imzalandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi konu hakkında şunları söyledi:

2015 yılında Rusya, Ukrayna, Suriye, Irak ve Libya gibi siyasi ya da ekonomik sorun yaşayan ülkelerin Türkiye ihracatı üzerinde ciddi olumsuz etkileri oldu. Bu ülkelerden biri olan Irak’ın, Türkiye ihracatının başta gelen pazarlarından biri olması sebebiyle özel bir önemi var. 2013 yılında Irak’a ihracatımız 12 milyar dolar ile en yüksek seviyesine çıkarken, bu tarihten itibaren ülkede yaşanan çatışmalar ve petrol fiyatlarında yaşanan gerilemeler, Irak’a ihracatımızda gerilemeye sebep oldu. 2015 yılında Irak’a ihracatımız %21,5 düşerek 8,6 milyar dolar oldu. Böylelikle, Irak en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında ikincilikte üçüncülüğe gerilemiş oldu. Ancak, yaşanan bu sıkıntılara rağmen Irak’a verdiğimiz önemi sürdürüyoruz.

Bu kapsamda, TİM olarak işadamlarımızın önünü açmak adına Dışişleri Bakanlığı ile bir protokol imzaladık. Yurt genelinde 13 farklı İhracatçı Birliğimizi görevlendirdik. Ticaret amaçlı ülkemize gelecek Irak vatandaşlarının vize başvuruları sözkonusu. Birliklerimiz tarafından süzgeçten geçirildikten sonra, Bakanlığa iletilecek. Bakanlığımızın uygun görmesi durumunda aynı gün içerisinde Iraklı işadamlarına vize verilebilecek.

Bu uygulamadan yararlanmak isteyen firmalarımızın, İhracatçı Birlikleri ile iletişime geçmeleri ve sürece ilişkin detaylar hakkında bilgi almaları gerekiyor.

Irak’a sağlanan vize kolaylığının halihazırda ihracat yapan ya da yapmayı planlayan firmalarımıza hayırlı olmasını diliyoruz.

Exit mobile version