Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mayıs 2016 Fiyat Gelişmeleri

ÖZET

Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,58 oranında artmış, yıllık enflasyon yüzde 6,58 ile yatay seyretmiştir. Gıda fiyatları ılımlı bir seyir izlese de bu grupta yıllık enflasyon baz etkisiyle yükselmiştir. Hizmet grubu enflasyonunun ana eğilimi göreli yüksek seviyesini korumuştur. Diğer taraftan, birikimli döviz kuru etkisinin azalmaya devam etmesi ve giyim fiyatlarının mevsimsel ortalamalarından daha düşük bir artış kaydetmesiyle temel mal fiyatlarının yıllık enflasyonu ve ana eğiliminde belirgin bir düşüş gözlenmiştir. Bu doğrultuda, temel mal fiyatlarına bağlı olarak, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonlarında azalış kaydedilmiş, ana eğilimlerindeki iyileşme belirginleşmiştir.

DEĞERLENDİRMELER

Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,58 oranında artmış ve yıllık tüketici enflasyonu yatay seyrederek yüzde 6,58 olmuştur. Bu dönemde H ve I endekslerinin yıllık değişim oranları sırası ile 0,52 ve 0,64 puan azalarak yüzde 8,69 ve 8,77 olarak gerçekleşmiştir.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre gıda grubunun katkısı 0,28 puan artarken temel mal grubunun katkısı 0,29 puan azalmıştır. Bu dönemde enerji ve hizmet gruplarının katkılarında kayda değer bir değişim gözlenmemiştir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version