Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ücretli Çalışan Erkekler Kadınlardan Daha Fazla Kazanıyor

Ücretli çalışan erkekler kadınlardan %15 daha fazla kazanıyor

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2014 yılı sonuçlarına göre; Türkiye’de ücretli çalışan fertlerin %73,4’ünü erkekler, %26,6’sını ise kadınlar oluşturdu.

Ücretli çalışan fertlerin 2014 yılında elde ettiği yıllık ortalama ücret(1) 19 772 TL oldu. Aynı dönemde, erkeklerin elde ettiği yıllık ortalama ücret 20 470 TL iken, kadınlarda 17 838 TL olarak gerçekleşti.

En yüksek ücret, yöneticiler ve profesyonel mesleklerde çalışanlara ait

Ücretli olarak çalışan fertler içerisinde en yüksek yıllık ortalama ücreti 42 375 TL ile yöneticiler alırken, bunu 31 828 TL ile profesyonel meslek mensupları izledi. Ücretli çalışanların en düşük yıllık ortalama ücreti ise 12 353 TL ile nitelik gerektirmeyen işlerde çalışan fertlere ait iken bunu 12 377 TL ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanları izledi.

Yönetici kadın ve erkeklerde ücret farkı daha az

Kadın ve erkek arasındaki ücret farkının yöneticiler, teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek mensupları ile büro hizmetlerinde çalışanlarda daha düşük olduğu görüldü. Buna karşılık nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünlerinde çalışanlar, hizmet ve satış elemanları ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılarında kadın erkek ücret farkının daha yüksek olduğu gözlendi.

(1) Fertlerin ücretli çalıştığı işinden elde ettikleri tüm nakdi ve ayni gelirlerin toplamıdır.

Exit mobile version