Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

AR-GE Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenek ve Harcamalar

Merkezi Yönetim Bütçesinden Araştırma Geliştirme Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenek ve Harcamalar, 2016

Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirilen harcama 2015 yılı için 6 Milyar 173 Milyon TL oldu

Merkezi yönetim bütçesi üzerinden gerçekleştirilen hesaplamalara göre 2015 yılında Ar-Ge için bir önceki yıla göre %10 artışla 6 Milyar 173 Milyon TL harcama yapıldı.



(*) Dolaylı Ar-Ge desteği; Maliye Bakanlığı verileri kullanılarak hesaplanmıştır.

(**) Tahmin En çok ödenek Genel Üniversite Fonlarına ayrıldı

Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için ayrılan başlangıç ödenekleri sosyo-ekonomik hedeflere göre [Bilimsel Programların ve Bütçelerin Analizi ve Karşılaştırılması Sınıflaması (NABS)] sınıflandırıldığında, 2016 yılı için en çok ödenek %31,9 ile Genel Bilgi Gelişimi (Genel Üniversite Fonlarından finanse edilen) için tahsis edildi. Bunu %29,1 ile Savunma, %13,8 ile Endüstriyel Üretim ve Teknoloji ve %4,3 ile Eğitim ve %4,3 ile Tarım takip etti.

Sosyo-ekonomik hedefler, 2016 (%)

_______________________

AÇIKLAMALAR

Devletin (merkezi yönetim kurum/kuruluşlarının) ilgili yılda bütçe başlangıç ödeneklerine (tahmini) ve harcamalara (nihai) göre gerçekleştirdiği Ar-Ge finansmanının hesaplanması Ar-Ge faaliyetleri için devlet desteğini ölçme veya başka bir deyişle devletin Ar-Ge finansmanına verdiği önceliğin derecesini görme açısından önemlidir.

Ar-Ge için devletin ayırdığı ödenek/harcama sadece kamu kurum/kuruluşlarında gerçekleştirilen Ar-Ge’yi değil, aynı zamanda diğer üç ulusal sektörde (ticari sektör, kar amacı gütmeyen özel kuruluşlar ve yükseköğretim sektörü) ve yurtdışında (uluslararası kuruluşlar dahil) devlet tarafından finanse edilen   Ar-Ge’yi de kapsar.

Dolaylı Ar-Ge destekleri ise 193, 5520, 4691 ve 5746 sayılı kanunlarda yer alan Ar-Ge’ye ilişkin indirim ve istisnaları kapsamaktadır. 2015 yılı gerçekleşme, 2016 yılı tahmin olmak üzere Maliye Bakanlığı verileri kullanılarak hesaplanmıştır.

Exit mobile version