Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Maliye Bakanlığı 2015 Yılı Genel Faaliyet Raporu

Giriş:

Kamu mali yönetimi ve kontrol reformu ülkemizin son dönemde kamu yönetimi alanında gerçekleştirdiği en önemli reformlardan biridir. Reformun temel ayağını oluşturan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun uygulanmaya başlanmasıyla birlikte, mali yönetim ve iç kontrol ile iç denetim uygulamaları uluslararası standartlara uygun hale getirilmiş, kamuda bütçe sınıflandırması ve muhasebe sisteminde birlik sağlanmış, idarelerin mali yönetim ve kontrol fonksiyonlarını etkili bir şekilde yürütebilmeleri için gerekli idari yapılar oluşturulmuş, bütçe hazırlık süreci güçlendirilmiş, orta vadeli harcama yaklaşımına uygun olarak çok yıllı bütçelemeye geçilmiş, mali saydamlık ve hesap verebilirliği artırmak üzere kamu idarelerince faaliyet raporu hazırlanması uygulamasına geçilmiştir.

Faaliyet raporlarının hazırlanmasına ilişkin temel düzenlemeler 5018 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde yer almaktadır. Buna göre kamu idarelerinde harcama birimleri düzeyinde birim faaliyet raporu, kamu idaresi bazında ise idare faaliyet raporu düzenlenmesi gerekmektedir. Diğer taraftan İçişleri Bakanlığı, mahalli idarelerce hazırlanan idare faaliyet raporlarını esas alarak kendi değerlendirmelerini de içerecek şekilde mahalli idareler genel faaliyet raporunu hazırlamakta ve kamuoyuna açıklamaktadır. Merkezi yönetim kapsamındaki idareler ile sosyal güvenlik kurumlarının bir mali yıldaki faaliyet sonuçları ise Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan genel faaliyet raporunda açıklanmaktadır. Mahalli  idareler  genel  faaliyet raporu ile Maliye Bakanlığıtarafından hazırlanan genel faaliyet raporunun birer örneği Sayıştaya  gönderilmektedir.  Sayıştay,  mahalli  idarelerin  raporları hariç  idare  faaliyet raporlarını,  mahalli  idareler  genel  faaliyet  raporunu  ve  genel  faaliyet  raporunu,  dış denetim  sonuçlarını dikkate  alarak  görüşlerini  de  belirtmek  suretiyle  Türkiye  Büyük Millet  Meclisine  sunar.  Türkiye  Büyük Millet  Meclisi  bu  raporlar  ve  değerlendirmeler çerçevesinde  kamu  kaynağının  elde  edilmesi  ve  kullanılmasına  ilişkin  olarak  kamu idarelerinin yönetim vehesap verme sorumluluklarını görüşür.

Genel  yönetim  kapsamındaki  kamu  idareleri  uluslararasısınıflandırma  ile uyumlu  olarak;  merkezi  yönetim  kapsamındaki  kamu  idareleri,  sosyal  güvenlik kurumlarıve mahalli idarelerden oluşmaktadır.

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, 5018 sayılıKanuna ekli (I), (II)ve (III) sayılıcetvellerde yer alan idarelerden oluşmaktadır. Sosyal güvenlik kurumları ise aynı Kanunun (IV) sayılı cetvelinde yer almaktadır.

Genel  bütçe  kapsamındaki  kamu  idarelerine  bu  Raporun  1  No’lu  ekinde,  özelbütçeli  idarelere  2  No’lu  ekinde,  düzenleyici  ve  denetleyici  kurumlara  3  No’lu  ekinde ve sosyal güvenlik kurumlarına ise 4 No’lu ekinde yer verilmiştir.

Genel  bütçe  kapsamındaki  kamu  idareleri,  özel  bütçeli  idareler  ile  sosyalgüvenlik kurumları, 2015 yılına ilişkin idare faaliyet raporlarını 5018 sayılı Kanunun 41 inci  maddesi  ve  bu  madde  uyarınca  çıkarılan  “Kamu İdarelerince  Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde belirlenen raporlama ilkelerine uygun  bir şekilde  hazırlayarak Şubat  ayı sonuna  kadar  kamuoyuna  açıklamakla yükümlüdürler. İl   özel   idarelerinin   faaliyet   raporlarını Mart   ayı sonuna   kadar, belediyeler  ve  mahalli  idare  birliklerinin  ise  Nisan  ayı sonuna  kadar  kamuoyuna açıklamaları gerekmektedir.

Maliye  Bakanlığı ise  merkezi  yönetim  kapsamındaki  kamu  idareleri  ile  sosyal güvenlik  kurumlarının  2015  yılındaki  faaliyet  sonuçlarını söz  konusu  Yönetmelik çerçevesinde kamuoyuna duyurmak ve bir örneğini Sayıştaya göndermek üzere 2015 Yılı Genel Faaliyet Raporunu hazırlamıştır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version