Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Konut Kredilerinde Meydana Gelen Artışlar

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi bankalar ve finansman şirketleri tarafından bildirilen konut kredisi bilgileri kullanılarak hazırlanan çalışmaya göre, konut kredisi miktarı ve kullanan kişi sayısı istikrarlı bir büyüme gösteriyor. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, konut kredilerinin diğer bireysel kredi türlerine göre daha hızlı arttığını, milli gelire oranının iki katına çıktığını söyledi. TBB Başkanı, 2015 sonu itibarıyla stok olarak konut kredisi kullanan kişi sayısının 2 milyonu aştığını, tercih edilen kredi dilimlerinin 75 bin TL ile 150 bin TL civarında olduğunu, vadelerin 6 yıldan 8 yıla yükseldiğini, konut kredisinin en fazla kullanıldığı yaş grubunun ise 31-41 aralığında olduğunu belirtti.

Konut kredileri yıllık bazda ortalama yüzde 25 oranında arttı:

Konut kredileri, 2009 ile 2015 döneminde yıllık ortalama yüzde 25 artarak 148 milyar TL oldu. Yıllık bazda ortalama reel büyüme ise yüzde 16 düzeyinde gerçekleşti.

Konut kredilerinin bireysel krediler içindeki payı arttı:

Bankalar tarafından yurtdışından aracılık edilen krediler haricindeki konut kredilerinin, finansman şirketleri tarafından kullandırılan krediler toplamına oranı yaklaşık yüzde 9 ile aynı kaldı. Öte yandan, konut kredilerinin bireysel krediler içindeki payı 6 puan artarak yüzde 37’ye yükseldi. Konut kredilerinin gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 4’ten yüzde 7’ye yükseldi. Bu oranın AB ülkeleri ortalaması, 2014 yılında yüzde 43 düzeyinde gerçekleşti.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version