Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Karşılıksız Çek Düzenleyenler Dikkat! Karşılıksız Çeke Hapis Cezası Geliyor

Ali ÇAKMAKCI
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
cakmakciali@taxauditingymm.com

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek Meclise sevk edilen “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM Genel Kurulu’nda birkaç gün önce görüşülerek yasalaşmıştır. Mecliste Kabul edilen Kanun hali hazırda Resmi Gazete’de yayımlanmamıştır.

Söz konusu Kanun’da, belki de Tasarının en önemli maddesi olarak görülen (Tasarı’nın Geçici 2. maddesinde yer alan) ‘’Varlık Barışı’’na ilişkin düzenleme çeşitli siyasi mülahazalar nedeniyle bir önerge ile torba diye nitelendireceğimiz Kanun Tasarısından çıkartılmıştır.

Kanunun temel içeriğinin aşağıdaki gibi olduğu ifade edilebilir:

Yeni Çek Düzenlemeleri:

Karşılıksız çıkan çeke hapis cezası uygulaması ceza hukukunun temel prensiplerinden “ekonomik suça ekonomik ceza” ilkesine aykırı düşmekte, suç ve ceza arasındaki orantı bozulmakta ve bu durum çeşitli eleştirilere konu olmaktadır. Hatırlanacağı üzere suç ve ceza arasındaki dengesizlik sorununun daha hassas çözümleri olan yeni arayışlarını da zaman içerisinde gündeme getirdiği gerekçeleriyle 03.02.2012 tarih ve mükerrer 28193 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren 6273 sayılı Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” başlıklı yeni düzenleme ile Çek Konusunda önemli gelişmeler yaşanmıştı.

5941 sayılı Kanunun bu aksak yönlerini ortadan kaldırmak, çekle ilgili yasaklılık kayıtlarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda tutulması, baskı tarihinden itibaren beş yıl içinde ibraz edilmemesi halinde muhatap bankanın ödemekle yükümlü olduğu tutara ilişkin yükümlülüğün sona ermesi, çek defterinin her bir yaprağına çekin basıldığı tarihin eklenmesi, karşılıksız çek fiilinin idari yaptırıma bağlanması, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararına karşı kanun yolu olarak Kabahatler Kanunu hükümlerinin uygulanması, hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişiye idari para cezası verilmesi, bankaların kanunun yürürlüğe girmesinin ardından bir ay içinde yeni çek defterlerini bastırmaları, karşılıksız kalan çek bedelinin faizi ile birlikte ödenmesi durumunda yasağın kaldırılması, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına ilişkin kayıt üzerinden on yıl geçmesi halinde TC Merkez Bankası tarafından resen silinmesi amacıyla 6273 sayılı Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ihdas edilmişti.

Çek, keşideci tarafından muhatap bankaya hitaben yazılan ve üzerinde yazılı tutarın lehdara ödenmesini emreden bir kıymetli evraktır. Hukukumuzda bir tür ödeme aracı olarak kabul edilen çek, kredi aracı olan poliçe ve bonodan bu yapısı nedeniyle ayrılmaktadır. Ödeme aracı olarak kullanılan çekin karşılıksız çıkması ticari hayatı olumsuz etkilemekte ve bu durum itibari değeri yüksek bir tür kıymetli evrak olan çekin hukuki niteliğine zararlar vermektedir.

Son dönemde ekonomide bozulan dengeler Çek konusunda yeni ihtiyaçları doğurmuştur. Zira, ödeme ve tahsilatlarda güven unsuru olması gereken çek tam anlamıyla güvensizlik unsuru olagelmiştir. Dolayısıyla, bahsi geçen tasarı ile karşılıksız çek düzenlemeye adli para cezası gelirken, bu adli para cezası ödenmezse bu ceza “5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 106/3. Fıkrasında yer alan kamuya yararlı bir işte çalıştırılmaksızın doğrudan hapis cezasına çevrilecektir.

Karşılıksız çek tutarı, bu yılın dört aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre azaldıysa da son yıllarda yüksek oranda artış kaydetti. 2009 yılında 23 milyar lira dolayında olan karşılıksız çek tutarı 2010’da 13.3 milyara, 2011’de 11.5 milyar liraya kadar geriledi. Fakat, hapis cezasının kalktığı 2012’de 20.9 milyara tırmandı. 2013’te 18.1 milyar liraya gerileyen karşılıksız çek tutarı 2014’te 19.9 milyar, 2015 sonunda ise 27.3 milyar liraya fırladı[1].

“Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle birlikte çek düzenlemede iyiniyetli hamilleri koruyucu çeşitli tedbirler uygulamaya girmektedir. Bunun için ise Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayından geçtikten sonra Mezkur Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanması gerekmektedir. Çekle ilgili düzenlemeler Kanunun 61 ila 65. Maddelerinde yer almaktadır.

Kanun düzenlemesiyle çek konusunda aşağıdaki hususların yasalaştığını ifade etmek gerekmektedir:

[1] http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2016/06/14/karsiliksiz-ceke-hapis-cezasi-gundemde#

Exit mobile version