Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vergi Barışı Geliyor Beklentiler Var!

Talha APAK
YMM, Bağımsız Denetçi
Alomaliye.com Yayın Kurulu Başkanı
t.apak@apakymm.com
apakymm@gmail.com

Geçen hafta Mecliste görüşülerek kanunlaşan “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” da yer alan “varlık barışı” son anda ilgili tasarıdan çıkarılmıştı.

Daha sonra ülkemizde yaşanan olağandışı olaylar sonrası, bir dizi siyasi tedbirlerin yanı sıra  ekonomik olarak da bazı düzenlemeler hızla kamuoyuna düşmektedir. Bunlardan en önemlisi Maliye Bakanının kamuoyuna yaptığı açıklamada çok kapsamlı bir “vergi barışı” çalışması yaptıklarını, çalışmanın son aşamaya geldiği ve en kısa zamanda ilgili tasarıyı meclise sunacaklarını duyurdu.

Maliye Bakanının açıklamaları çerçevesinde, beklentilere de cevap verebilecek düzenlemenin detayları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Tasarıyla;

1- 30.06.2016 tarihi itibariyle biriken vergi ve sgk borçlarının yeniden yapılandırılması sonrası en fazla 18 aylık taksitlendirme sonucu ödeme imkanı getiriliyor. Devletin birikmiş yaklaşık 100 milyar TL alacağına karşılık, yine yaklaşık 9 milyon mükellefin yararlanacağı tahmin ediliyor. Biriken borçların gecikme faizleri siliniyor, bunun yerine enflasyon oranında gecikme faizi alınmak suretiyle taksitlendiriliyor. Şayet, defaten ödemek isteyen olursa enflasyon oranında hesaplanan gecikme faizlerinin de yarısı siliniyor.

2- Mükelleflerin defter ve belgelerinin inceleme dışı kalabilmesi için son beş yılda beyan ettikleri vergi matrahları üzerinden (tahminen %3 veya %5 oranında) ilave vergi ödemeleri halinde matrah artışı getiriliyor.

3- Beyan edilen son bilançolarda yer alan ve fiktif olan Kasa ve Ortaklar cari hesaplarındaki fazla bakiyeler üzerinde (tahmine %3 ve %5 oranında) ilave vergi ödemeleri halinde bilançoları düzelten bir düzenleme getiriliyor.

4- Mevcutlarında olduğu halde faturası olmayan veya faturası olduğu halde mevcutlarında olmayan stokları üzerinden (tahminen %3 veya %5 oranında) ilave vergi ödemeleri halinde bilançoları düzeltme imkanı getiriliyor.

5- Verilmemiş beyannamelerin pişmanlıkla verilerek cezalardan kurtulma imkanı getiriliyor.

6- İncelemesi devam eden mükelleflerin bir miktar vergi ödemeyi kabul ederek, incelemeden kurtulma imkanı getiriliyor.

7- Yargı aşamasındaki ihtilaflı vergi borçları nedeniyle itilaftan vazgeçilmesi halinde vergi ve cezalarında indirime gidiliyor.

8- Tapu harçları, emlak vergileri, taşıt vergileri v.b. vergi ve cezalara ilişkin de cezalarda indirim ve ödeme kolaylığı getiriliyor.

Değerlendirme, beklenti ve öneriler

Daha önce, 2011 yılında 6111 sayılı ve 2013 yılında 6495 sayılı kanunlar ile yapılan benzer düzenlemelerin kalıcı bir çözüm getirmediği görülmüştür.  Bu defa getirilen düzenlemelerin de kalıcı bir çözüm olamayacağı bilinmelidir. Bu tür düzenlemeler ancak geçici çözümler getirmektedir. Oysa, bir çok vergi kanununda yapılacak köklü değişikliklerin kalıcı çözümler getirmesi esas olmalıdır. Daha önemlisi, beyan görevlerini yerine getirerek vergisini zamanında ve düzenli ödeyen mükellefleri de incitecek düzenlemelerden kaçınılması gerekir.

Tasarının detayları veya nasıl kanunlaşacağı konusunda fazla bir bilgimiz bulunmamaktadır.

Ancak;

Genel olarak vergi aflarına karşıyız. Ancak, olağanüstü hallerde gerek duyulabilecek yapılandırmalar faydalıdır. Bu tür düzenlemelerin sıklıkla çıkarılması yerine; Anayasaya uygun, diğer yasalara uyumlu olması, bir defaya mahsus olması, mükelleflerin beklentilerine cevap bulması, ekonomiye katkısı olması, sağlıklı bir sonuç alınması açısından düzenlemenin çok iyi irdelenerek yapılması önem taşımakta.

[totalpoll id=”35822″]

Exit mobile version