Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bilgisayar ve Video Oyunları Gamescom 2016

Bilgisayar ve video oyunları alanında dünyanın en büyük ticari fuarlarından biri olan Gamescom, 17 – 21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleşecek. Fuarın partner ülkesi bu yıl ilk kez Türkiye oldu.

Geçtiğimiz yıllarda partner ülke olarak fuarda yer alan Fransa, İskandinav ülkeleri ve Birleşik Krallık’ı Türkiye’nin izlemesinin nedenininse gamescom’un yeni fuarı için Avrasya bölgesine odaklanmasıyla ilgili olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin fuara partner ülke olarak katılması, fuarda daha güçlü temsil edilmesi, yeni uluslararası iş birliklerinin önünün açılması, Türkiye’de dijital oyun sektörüyle ilgili uluslararası farkındalık yaratılması gibi faydaların sağlanması amaçlanıyor

Gamescom fuarının organizatörleri Koelnmesse GmbH ve Alman İnteraktif Eğlence Yazılımları Derneği (BIU)’nun ev sahipliğinde 14 Temmuz’ da Köln’ de düzenlenen basın toplantısında Türkiye’yi temsilen Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED), ODTÜ TEKNOKENT ve Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (Turkish Electro Technology – TET) katılarak partner ülkenin taşıyacağı temaları duyurdu.

Bu yıl Türkiye’nin Gamescom’un Partner Ülkesi olmasının öneminin dile getirildiği toplantıda  oyunların farklı insan ve kültürleri bir araya getiren bir araç olduğu ve bağımsız geliştiricilerin oyun sektöründeki öneminin altı çizildi.

Açıklamalarda, oyunların dünyanın her ülkesinden, her yaştan ve cinsiyetten milyarlarca insana birlikte eğlenme şansı sağlayarak bir arada yaşama ve hoşgörü kültürünü teşvik ettiği vurgulandı.

Bilgisayar oyunlarının küresel bir kültür olduğunun altını çizen Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği Danışma Kurulu Başkanı Tuğbek Ölek, yaptığı konuşmada dünyanın dört bir yanındaki oyuncular ve oyun geliştiricilerin aslında birbirilerinden bir farkı olmadığını ve birliğini kaybeden bir dünyada bu ortak kültürün çok önemli bir birleştirici rol üstlenebileceğini söyledi.

Türkiye’nin önde gelen stüdyolarının yanında pek çok bağımsız stüdyonun da Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (Turkish Electro Technology – TET) ve Ankara Kalkınma Ajansı gibi kamu ve STK kuruluşlarınca oyun geliştiricilerine sağlanan desteklerden faydalanacağı ve Gamescom 2016’da Türkiye için kurulan devasa alanda kendi stantlarıyla yer alacağı açıklandı. Bağımsız geliştiricilerin Türkiye standında çok özel bir yeri olduğunu belirten ODTÜ Teknokent Program Yöneticisi Özgür Karayalçın, bunun bağımsız geliştiricilere verilen desteklerin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye’de bilgisayar oyunlarının öncelikli desteklenen sektörler arasında olduğunun altını çizen Karayalçın, “Türkiye’de Ekonomi ve Kalkınma Bakanlıkları başta olmak üzere, pek çok devlet kurumu oyun sektörünü direkt olarak destekliyor. Bu destekler diğer ülkelerden farklı olarak, öncelikle bağımsız geliştiricileri destekleyecek şekilde tasarlanıyorlar, ayrıca başvuru ve yararlanma süreçleri oldukça kolay. Bu açıdan Türkiye’de oluşan bağımsız geliştiriciyi destekleme atmosferinin, Avrupa ve dünyadaki diğer ülkelere de örnek olacağını umuyoruz,” dedi.

Exit mobile version