Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

COSME Nedir? COSME Finansal Araçları

Avrupa Birliği’nin, EU 2020 adını verdiği 2020 yılına yönelik stratejisini tanımlayan ana politikalardan biri “Küreselleşen Çağ için Sanayi Politikası” olarak belirlenmiştir. Bu süreçte, AB ülkelerinde ekonomik faaliyette bulunan işletmelerin % 90’ından fazlasını temsil eden KOBİ’lere özel önem atfedilmektedir. Bu kapsamda Birlik tarafından, 2014-2020 yıllarını kapsayan kısaca COSME (İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı) olarak adlandırılan yeni bir program ortaya konulmuştur.

COSME Programı’nın bütçesi, ana eylemler olan;

• KOBİ’lerin finansmana erişiminin arttırılması,

• pazarlara erişiminin iyileştirilmesi,

• çerçeve koşulların geliştirilmesi ve

• girişimciliğin teşvik edilmesi

amacıyla 7 yıl için 2,3 milyar Avro olarak oluşturulmuştur.

COSME Programı’nın önemli bir kısmı finansal araçlara ayrılmıştır. 2.3 milyar Avro olan program bütçesinin %60’ı (yaklaşık 1.38 milyar Avro) finansal araçlara ayrılmıştır. COSME Programı finansal araçları Avrupa Komisyonu kararı uyarınca, Avrupa Yatırım Fonu (European Investment Fund (EIF)) tarafından yönetilecektir.

COSME finansal araçları KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırarak Avrupa işletmelerinin rekabet gücünü yükseltmeyi hedeflemektedir. EIF, yerel finans kuruluşları veya özel özkaynak fonları gibi finansal kuruluşlar arasından, yayınlanmış olan finansman çağrısı kapsamında seçtiği finans kuruluşları vasıtasıyla, KOBİ’lerin finansmana erişimini arttırmayı amaçlamaktadır.

Türkiye ve Avrupa Komisyonu arasında COSME Programına Katılım Anlaşması Brüksel’de 16 Ekim 2014 tarihinde imzalanmış olup Anlaşma, 18 Aralık 2014 tarihli ve 29209 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. KOSGEB, COSME Programına ilişkin Ulusal Koordinatör kuruluş olarak görevlendirilmiştir.

COSME altında, EIF tarafından 2 farklı finansal araç sunulmaktadır:

• Kredi Garanti Desteği (Loan Guarantee Facility (LGF))

• Büyüme Amaçlı Özkaynak Desteği (Equity Facility for Growth (EFG))

Kredi Garanti Desteği (Loan Guarantee Facility (LGF))

Kredi Garanti Desteği (LGF) aracılığıyla EIF, seçilecek finansal aracılara (ör: garanti kuruluşları, bankalar, leasing firmaları vb.), KOBİ’lere daha fazla kredi ve leasing imkanı sunabilmelerine destek olmak amacıyla garantiler ve kontrgarantiler sunacaktır.

Riskin paylaşılmasıyla COSME garantileri, geleneksel bankacılık sistemine erişimde zorluklar yaşayan birçok KOBİ’nin kredi finansmanına erişimini kolaylaştırarak finansal aracıların finansman sağlayacakları KOBİ sayısını arttırmalarına katkı sağlayacaktır.

Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayınız

 

Exit mobile version