Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ekonomik Gelişmeler Nisan-Haziran 2016

I. GSYH, SANAYİ ÜRETİMİ VE TALEP UNSURLARINDAKİ GELİŞMELER

1. GSYH ve Sektörel Büyüme Hızları

2016 yılının ilk çeyreğinde GSYH, piyasa beklentilerinin (yüzde 4,4) üstünde yüzde 4,8 oranında artış kaydetmiştir. Küresel kriz sonrasında 26 çeyrek Türkiye ekonomisi büyümesini sürdürmektedir ve söz konusu dönemde sürekli büyüme kaydeden ender ülkelerdendir. Bu durum ekonomik yapının yurt içi ve dışı kaynaklı her türlü soruna karşı dayanıklılığının arttığını ve sağlam temeller üzerinde faaliyet gösterdiğini teyit etmektedir.

Türkiye ekonomisi son dönemde; yurt içinde yaşanan terör olaylarına, Rusya krizine, Suriyeli göçmen akınına, AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye, turizm sektöründeki daralmaya ve Fed’in faiz kararı sürecinin uluslararası finans piyasalarında yarattığı belirsizliğe ve zorlaşan dış likidite koşullarına rağmen büyümesini sürdürmektedir.

2015 yılında gözlenen yurt içi talep kaynaklı büyüme 2016 yılında da devam etmektedir. TÜİK’e göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH, 2016 yılının birinci çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 0,8 oranında artış göstermiştir.

Birinci çeyrekte büyümenin kaynakları üretim yönünden sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değer artışları, talep yönünden ise kamu ve özel tüketimdeki artışıdır. Kamu tüketim ve yatırımları büyümeye katkı vermeye devam etmiştir.

TÜİK’e göre, birinci çeyrekte katma değer sanayide (inşaat dâhil) yüzde 5,9, hizmetler sektöründe (inşaat hariç) yüzde 5,1 oranında artış kaydetmiştir1. (tablo 1) Katma değer tarımda yüzde 2,7, inşaat sektöründe yüzde 6,6 (katkısı 0,4 puan), ticaret sektöründe yüzde 5,6 (katkısı 0,7 puan) ve ulaştırma-haberleşme sektöründe yüzde 3,8 (katkısı 0,5 puan) olarak gerçekleşmiştir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version