Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 48)

Resmi Gazete’de Yayımlandı. TIKLAYINIZ

Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği Seri No 48

29 Ağustos 2016

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – 9/8/2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 15/7/2016 tarihli ve 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun istisnalar başlıklı Ek 2 nci maddesinin (d) fıkrası ile imar ile ilgili harçlar başlıklı 80 inci maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikler ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

Yasal düzenlemeler

MADDE 2 – (1) 6728 sayılı Kanunun 41 inci maddesiyle 2464 sayılı Kanunun istisnalar başlıklı Ek 2 nci maddesinin (d) fıkrasında yer alan “Kültür ve Turizm Bakanlığı” ibaresi “Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı” şeklinde değiştirilmiştir.

(2) 6728 sayılı Kanunun 42 nci maddesiyle 2464 sayılı Kanunun imar ile ilgili harçlar başlıklı 80 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “7269 sayılı” ibaresi “Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesisler, 7269 sayılı” şeklinde değiştirilmiştir.

Söz konusu değişikliklerin yürürlük tarihi Kanunun yayım tarihi olarak belirlenmiştir.

Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalar için bina inşaat harcı istisnası uygulaması

MADDE 3 – (1) 2464 sayılı Kanunun Ek 2 nci maddesinde yapılan değişiklik ile Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalara (ilave ve tadiller dahil) bina inşaat harcı istisnası getirilmiştir.

Bu istisnadan yararlanabilmek için;

ÖRNEK 1: 1/3/2017 tarihinde alınan ve 2 yılda tamamlama vizesinin yapılacağı varsayılan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında A Belediyesi sınırları içerisinde inşa edilecek olan 5.000 m2 büyüklüğündeki inşaat alanına sahip fabrika binasına ait inşaat ruhsatının 1/9/2017 tarihinde alınmasında, bina inşaat harcı istisnasından yararlanılacaktır.

ÖRNEK 2: 1/10/2015 tarihinde alınan ve 3 yılda tamamlama vizesinin yapılacağı varsayılan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında B Belediyesi sınırları içerisinde tadilat yapılacak binanın 3.000 m2 büyüklüğündeki kısmına ait tadilat ruhsatının 6/3/2017 tarihinde alınmasında, bina inşaat harcı istisnasından yararlanılacaktır.

(3) 6728 sayılı Kanunda yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce tamamlama vizesi yapılmış olan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binaların, bina inşaat harcı istisnasından yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesisler için imar mevzuatı gereğince belediyelerce alınması gereken imar ile ilgili harçlara ilişkin istisna uygulaması

MADDE 4 – (1) 2464 sayılı Kanunun 80 inci maddesinde yapılan değişiklik ile Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesisler için imar mevzuatı gereğince belediyelerce alınması gereken harçlara ilişkin istisna getirilmiştir.

Söz konusu harçlar şunlardır;

Bu istisnadan yararlanabilmek için;

ÖRNEK 3: 1/2/2017 tarihinde alınan ve 2 yılda tamamlama vizesinin yapılacağı varsayılan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesisler imar mevzuatı gereğince belediyelerce alınması gereken harçlara ilişkin istisna uygulamasından yararlanacaklardır.

(3) 6728 sayılı Kanunda yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce tamamlama vizesi yapılmış olan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesislerin, imar mevzuatı gereğince belediyelerce alınması gereken harçlara ilişkin istisnadan yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

MADDE 5 – Yatırım Teşvik Belgesinin iptali durumunda, bu belge kapsamında inşa edilen binalardan (ilave ve tadiller dahil) zamanında alınmayan bina inşaat harcı ile yapı ve tesislerden zamanında alınmayan imarla ilgili harçlar, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde ilgili belediyelerce geri alınacaktır.

Yürürlük

MADDE 6-(1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7-(1) Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

Tebliğ olunur.

 

[1] Maddede yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış ve tamamlama vizesi yapılmamış olan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında anılan hükmün yürürlüğe girdiği tarihten sonra inşa edilecek binalar (ilave ve tadiller dahil) da bu istisnadan yararlanabilecektir. Bu istisnadan yaralanabilmek için inşaat veya tadilat

[2] Maddede yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış ve tamamlama vizesi yapılmamış olan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında anılan hükmün yürürlüğe girdiği tarihten sonra inşa edilecek yapı ve tesisler de bu istisnadan yararlanabilecektir. Bu istisnadan yararlanabilmek için Yatırım Teşvik Belgesinin bir örneğinin ilgili belediyeye verilmesi gerekmektedir.

(*) Taslak

Exit mobile version