Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Gazetelerin Tutması Gereken Defterler

Gazetelerin Tutması Gereken Defterler

Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği

05 Ekim 2016 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 29848

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünden:

Defter tutma ödevi

MADDE 52 – (1) Gazetelerin 53 üncü maddede belirlenen usûle uygun olarak tutmakla mükellef olduğu defterler Kurumun sağlayacağı elektronik ortamda tutulur.

(2) Gazetelerin resmî ilân yayınlama hakkına esas basılı her sayısına ait kayıtları ilgili defterlere işlemeleri zorunludur.

(3) Defterlerin tutulmasına dair usûl ve esaslar, Yönetim Kurulu tarafından çıkarılacak tebliğ ile belirlenir.

Tutulacak defterler

MADDE 53 – (1) Gazetelerin bu Yönetmelik gereğince tutmak zorunda oldukları defterler ile bunların içeriği aşağıda belirtilmiştir:

a) Kağıt Stok Defteri: Gazetenin baskı işlemlerinde sarf edilmek üzere fatura mukabili temin edilen kağıdın girişi ile her sayısının baskısında kullanılan kağıdın çıkışının, baskı tekniğine göre ağırlık veya tabaka birimi üzerinden kaydedildiği defterdir. Ancak, baskı işleminde kullanılan kağıdın, bir sözleşmeye bağlanmış olarak baskıyı gerçekleştiren ticarî kuruluş tarafından sağlandığı belgelendirildiği takdirde, bu defter tutulmayabilir.

b) Baskı Defteri: Gazetenin basıldığı matbaa veya matbaalardan intikal eden ve her sayının kaç nüsha basıldığını gösteren baskı fişi veya karşılığı olabilecek belgelerin kaydedildiği defterdir.

c) Bayi ve İade Defteri: Gazetenin her sayısına ait nüshasından kaç adedinin son nokta-tali bayilerde satışa sunulmak üzere dağıtım işini gerçekleştiren bayi veya bayilere verildiği ile kaç adedinin satılmayıp iade olunduğunun gösterildiği defterdir.

ç) Abone Defteri: Aboneler gerçek kişi ise ad-soyadının, tüzel kişi ise adının, varsa ticaret unvanının, adreslerinin, abonelik başlangıç ve bitiş tarihleri ile başlangıç tarihinden itibaren bedeli tahsil edilsin veya edilmesin 213 sayılı Kanunda belirtilen usûl ve esaslara göre düzenlenmiş abone faturasına ait tarih ve numaranın kaydedildiği defterdir. Abone vasıtasıyla satışı bulunmayan gazeteler bu defteri tutmak zorunda değildir.

(2) Baskı Defteri ile Bayi ve İade Defteri, bu defterlerde yer alan bilgiler ayrı ayrı gösterilmek şartıyla, Baskı, Bayi ve İade Defteri olarak birleştirilebilir.

Exit mobile version