Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Konut Teslimlerinde KDV Oranlarında Yeni Düzenleme Yapıldı

Konut Teslimlerinde KDV Oranlarında Yeni Düzenleme Yapıldı

Dr. Murat KOÇ
Yeminli Mali Müşavir
m.koc@vdd.com.tr
www.vdd.com.tr

I- Giriş

İnşaat sektörü ülkemizde son yıllarda hızla büyümüş, gerçekleştirilen büyük çaplı konut projeleri ile hem yeni ve daha planlı yaşam alanları oluşturulmuş hem de inşaat sektörü ile birlikte yaklaşık olarak 200 sektöre hareketlilik sağlanmıştır. Çıkarılan kentsel dönüşüm yasası ve uygulamaları ile sektöre canlılık kazandırılmak amaçlanması ile birlikte depreme dayanıksız olan yapıların da yıkılarak yerine daha güvenli yapıların inşaa edilmesi de amaçlanmıştır. Son dönemde konut stokunda yaşanan artış ve konut satışlarında yaşanan düşüş inşaat sektörünü yeni kampanyalar yapmaya yönelterek mevcut konut stokunun azaltılmasına çalışılmış bulunmaktadır.

08.09.2016 tarihli Resmi Gazete’de Bakanlar Kurulu Kararı ile  konut teslimlerinde KDV oranlarında yeni düzenleme yapılmış bulunmaktadır. Şimdi son yapılan düzenleme ile ortaya çıkan durumu açıklamaya çalışalım.

II- KDV Oranlarına İlişkin Genel Düzenleme

Bilindiği üzere KDV oranları; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu‘nun 28. maddesinde düzenlenmiş bulunmaktadır. Bu madde hükmüne göre;  Katma değer vergisi oranı, vergiye tabi her bir işlem için % 10’dur.  Bu genel olarak bilinen kanuni orandır. Bu kanuni oran belirlemesi ile birlikte maddenin devamında Bakanlar Kuruluna bu oranı, dört katına kadar artırmaya, % 1’e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların  perakende safhası ve inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etmeye yetki verilmiş bulunmaktadır.

Bakanlar Kurulu da verilmiş olan bu yetkisini kullanarak 2007/13033 Sayılı Kdv Oranlarına İlişkin Genel Kararname’yi yayımlamış ve mal ve hizmet türleri itibari geçerli olacak KDV oranlarına ilişkin belirlemeyi yapmış bulunmaktadır.

Zaman içerisinde mal ve hizmet türleri itibari ile oranın değişmesi istenen durumlarda da yetki kapsamında değişiklikler yapılmış bulunmaktadır. İşte bu yetki kapsamında yapılan en son değişiklik 08.09.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/9153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıdır.

III. Konut Teslimlerinde Bugüne Kadar Uygulanan KDV Oranları Nelerdi?

KDV oranlarının belirlendiği Bakanlar Kurulu Kararının 1. maddesinde

Mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları;

a) Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için,  % 18

b) Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 1

c) Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için,  % 8

olarak tespit edilmişti.

Konut teslimlerinde de 2013 yılının başından geçerli olmak üzere değişik KDV oranları uygulanmakta idi. Buna göre;

1-Net alanı 150 m2’nin üstünde olan konutlarda %18,

2-Net alanı 150 m2’ye kadar konutlardan; 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde (16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç), lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri;

a- Beşyüz Türk Lirasına kadar olanlarda %1,

b- Beşyüz Türk Lirası ile bin Türk Lirası (bin Türk Lirası hariç) arasında olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen vergi oranı yani %8 ,

c- Bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranı yani % 18 olarak uygulanmaktaydı.

IV- Hangi Teslimde Yeni KDV Oranı Ne Olmuştur

08 Eylül 2016 tarihinden geçerli olmak üzere; 2016/9153 sayılı Kararın 1. maddesi ile KDV Oranlarının belirlenmiş olduğu Karara Geçici 2. Madde eklenmiş bulunmaktadır.

Geçici 2. maddenin hükmü; “Bu kararın 1. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranına tabi konutların, 31/3/2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) teslimlerinde, aynı fıkranın (c) bendinde belirtilen vergi oranı uygulanır” şeklindedir.

Yapılan bu düzenlemeyi özetleyecek olursak; Mart 2017’ye kadar geçerli olmak üzere;

1- 08.09.2016 ve 31.03.2017 tarihleri arasında teslimi gerçekleştirilecek net kullanım alanı 150 m2 üstü olan konut teslimlerinde yeni KDV oranı %8,

2- 08.09.2016 ve 31.03.2017 tarihleri arasında teslimi gerçekleştirilecek Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde net alanı 150 m2’ye kadar konutlardan arsa birim m2 fiyatı  Bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde de yeni %8 olarak,

belirlenmiş bulunmaktadır.

V- Sonuç

Son dönemde konut stokunda yaşanan artış ve konut satışlarında yaşanan düşüşü azaltmak amacıyla geçici olarak Mart 2017’ye kadar KDV oranları yeniden düzenlenmiş bulunmaktadır.

Bakanlar Kurulu tarafından gerçekleştirilen 8 Eylül 2016 tarihli düzenleme ile 150 m2’den büyük konut teslimleri ile 150 m2 ye kadar olanlarda ve Büyükşehir sınırları içerisinde arsa m2 birim fiyatı 1000 TL üstü olan konut teslimlerinde KDV oranı %18’den %8’e düşürülmüş olup bu da %10 oranında bir indirime gidilmiş olması anlamına gelmektedir.

Bununla birlikte önceki düzenlemelere göre konut teslimlerinde % 1 ve % 8 olarak uygulanan KDV oranlarında da herhangi bir değişik söz konusu değildir.

Kaynakça;

1- 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu,

2- 2007/13033 Sayılı Kdv Oranlarına İlişkin Genel Kararname,

3- 2016/9153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı,

 

Exit mobile version