Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

TCMB 2016-I Finansal Hesaplar Raporu

TCMB 2016-I Finansal Hesaplar Raporu

I. Genel Değerlendirme

2016 yılı birinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin toplam finansal varlıkları 8.322 milyar TL, yükümlülükleri ise 9.383 milyar TL düzeyinde gerçekleşerek, finansal varlık ve yükümlülüklerin farkından oluşan net finansal değer 1.061 milyar TL düzeyine ulaşmış ve genel ekonomi net borçlu pozisyonunu sürdürmüştür. Toplam ekonominin finansmanı, büyük ölçüde dünyanın geri kalanı (yurt dışı) ve hanehalkı tarafından sağlanmıştır.

Veri dönemi boyunca, hanehalkı ve dünyanın geri kalanı finansal fazla verirken, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetim finansal açık vermiştir. Diğer taraftan, finansal kuruluşlar, üstlendiği finansal aracılık faaliyetleri nedeniyle sıfıra yakın bir net finansal değer ile yatay bir seyir izlemiştir .

Sektörler itibarıyla finansal varlık ve yükümlülükler incelendiğinde; finansal olmayan kuruluşların hem varlık hem yükümlülük tarafında geleneksel olarak en büyük sektör olduğu görülmektedir. Finansal araç dağılımında ise varlık ve yükümlülüklerde en ağırlıklı araçlar krediler ile hisse senetleri ve özkaynaklardır. Veri döneminde, varlık tarafında borçlanma senetlerindeki yüzde 4’lük azalış ile yükümlülük tarafında hisse senetleri ve özkaynaklardaki yüzde 13’lük azalış dikkat çekmektedir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Açıklamalar:

Finansal Hesaplar, bir ekonomide yaratılan finansal varlık ve yükümlülükleri kaydederek tüm ekonomik sektörlerin birbirleriyle olan finansal işlemlerinin stok ve akım olarak sunulduğu istatistiklerdir. Sektörel finansal hesaplar, konsolide ve konsolide edilmemiş şekilde yayımlanmaktadır. Tüm sektörler itibarıyla 2010-2014 yılları arası yıllık, 2015 yılından itibaren ise çeyreklik olarak üretilmektedir.

Exit mobile version