Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Toplam İstihdamın 8 Milyon 58 Bini Kadınlardan Oluşuyor

Toplam İstihdamın 8 Milyon 58 Bini Kadınlardan Oluşuyor

Kadın istihdamının yarısını lise altı eğitimliler oluşturuyor

İşgücü Araştırması 2015 yılı sonuçlarına göre 26 milyon  621 bin  kişi olarak tahmin edilen toplam istihdamın 8 milyon 58 bini kadınlardan oluştu. Kadınların istihdam oranı %27,5 olarak tahmin edildi.

Kadın istihdamının %12,8’ini okur-yazar olmayanlar, %52,9’unu lise altı eğitimliler, %21,1’ini ise yükseköğretim mezunları oluşturdu.

Kadınlarda eğitim seviyesi arttıkça çalışılan işin niteliği de artıyor

Araştırma sonuçlarına göre toplam kadın istihdamının %12,9’u sanayi, %41,9’u tarım, %45,2’si ise hizmetler sektöründe yer aldı.

İstihdam edilen kadınların yaklaşık üçte biri (%29,2) nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri meslek grubunda çalışırken, bunu %21,3 ile nitelik gerektirmeyen işlerde çalışan kadınlar izledi. Kadın istihdamının %1,8’ini yönetici olarak çalışanlar oluşturdu.

Eğitim seviyesine göre kadın istihdamı incelendiğinde, lise altı eğitimli kadınların %34’ü nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri meslek grubunda çalışırken, lise ve üstü eğitimli kadınların %34,6’sının profesyonel meslek mensubu olarak çalıştığı görüldü. Lise ve üstü eğitimli kadınların %5’i ise yönetici olarak çalıştı.

Kadınlarda istihdam oranı %38 ile en yüksek TR90 Bölgesinde gerçekleşti

Bölgeler itibarıyla incelendiğinde, kadın istihdam oranının en yüksek olduğu bölge, tarım sektörünün etkisiyle %38 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) bölgesi oldu.

İstihdam oranının en düşük olduğu bölge ise %9 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) bölgesi olarak gerçekleşti.

Bölgelere (Düzey 2) göre kadınların istihdam oranları, %,

2015

Exit mobile version