Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Eylül Ayında Perakende Güveni Düştü

Eylül Ayında Perakende Güveni Düştü

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE)

STOKLARDAKİ ARTIŞ VE GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLERDEKİ KÖTÜLEŞME EYLÜL’DE PERAKENDE GÜVENİNİ DÜŞÜRDÜ

Perakende güveni Eylül ayında geçen yıla göre artarken, geçen aya göre azaldı. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu hem Eylül 2015 hem de Ağustos 2016’ya göre arttı. Önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş, satış ve istihdam beklentileri Ağustos 2016’ya göre azalırken, satış fiyatı beklentileri arttı. Perakende güveninin en fazla “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttığı görüldü. Türkiye, geçen yıla göre AB-28 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

Perakende güveni geçen aya göre azaldı

Eylül ayında -9,2 puan değerini alan TEPE, bir önceki aya göre 3,4 puan azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre 0,9 puan arttı. TEPE değerinin geçen aya göre azalmasında; önümüzdeki 3 ayda satış beklentisindeki düşüş etkili oldu.

Perakendecilerin satış beklentileri geçen aya göre azaldı

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Eylül 2016’da 8 puan değerini aldı. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre -8,3 puan azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre 9,1 puan arttı.

Eylül 2016’da TEPE anketi katılımcılarının yüzde 35,4’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 41,1’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise, yüzde 23,5 olarak belirlendi.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version