Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Teknik Yardım Projesi

Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Teknik Yardım Projesi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Teknik Yardım Projesi’nin (KİTUP 2) kapanış programına katıldı.

SGK Başkanı Bağlı programda yaptığı konuşmada, “Yapısal ve kurumsal dönüşümlerle kayıt dışı istihdamla mücadelede bir seviyeye kadar gelebiliyorsunuz. Bundan sonra kültürel değişim, bilinç, farkındalık ve algıyla ilgili değişiklikler yapmak gerekiyor” dedi.

SGK ve Gelir İdaresi Başkanlığının kayıt dışı istihdamla mücadele eden kurumların başında geldiğini belirten Bağlı, yürütülen çalışmalarla istihdamdaki kayıt dışılık oranını yüzde 15 seviyelerine düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.

“Yüzde 15’leri yakalayabilmek için çok ciddi bir kültürel değişim, bir algı değişimi ve farkındalık oluşturmak gereklidir”

Ekonomilerin geleneksellikten modernliğe doğru evrilmesiyle kayıt dışı istihdam oranlarının da düştüğüne dikkati çeken Başkan Bağlı, şöyle konuştu:

“Bugün yüzde 30 düzeyinde kayıt dışı istihdam oranıyla karşı karşıyayız. Yapısal ve kurumsal dönüşümlerle kayıt dışı istihdamla mücadelede bir seviyeye kadar gelebiliyorsunuz.  Etkin denetimle cezai işlemlerle kayıt dışılıkta belli bir noktaya kadar gelebiliyorsunuz ama o geldiğiniz noktayı daha aşağıya inmek için yani yüzde 15’leri yakalayabilmek için çok ciddi bir kültürel değişimi, bir algı değişimini, bir farkındalığı oluşturmanın gerekli olduğunu biliyoruz.”

SGK’nın kayıt dışı istihdamla sadece mevzuat, denetim ve sert yöntemlerle mücadele etmediğini vurgulayan Bağlı, KİTUP 2 sayesinde kayıt dışıyla mücadelede algı değişikliği ve farkındalık yöntemlerini de kullanmaya başladıklarını bildirdi.

“Esnek Çalışma SGK’nın Elini Güçlendirecek”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşad Arat da kayıt dışı istihdamın SGK’ya kayıtlı olmama durumu olarak tanımlandığını söyledi.

Kayıt dışı istihdamın ortadan kaldırılmasında etkin rehberlik ve denetimin önemine dikkati çeken Arat, kayıt dışı çalışmaya sebep olan nedenlerin ortadan kaldırılması ve kayıt içiliğin teşvik edilmesiyle kayıt dışı istihdamın düşürüleceğini vurguladı.

SGK’nın kayıt dışı istihdamla mücadeleye büyük önem verdiğini ifade eden Müsteşar Yardımcısı Arat, esnek çalışmaya imkan sağlayan düzenlemenin özellikle tarım sektöründeki kayıt dışılık oranın düşürülmesinde SGK’nın elini güçlendireceğini kaydetti.

Programın açılış konuşmasını yapan Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz ise, ülke için son derece önemli bir konu olan kayıt dışı istihdam alanında yürütülen projemizin sonuna gelindiğini ifade etti.

SGK’nın başka proje ve çalışmalarla kayıt dışı alanındaki mücadelesine devam edeceğini dile getiren Genel Müdür Açıkgöz, “Kayıt dışı istihdam ülkemizin iş gücü piyasasının başta gelen problemleri arasında yer alan bir konu. Ortadan kaldırılması hem çalışanlarımız hem Kurumumuz hem devletimiz hatta işverenler açısından son derece önemlidir” dedi

Açıkgöz, kayıt dışı oranını bir puan bile düşürmenin Kuruma yaklaşık 1 milyar 9 yüz milyonluk prim katkı sağladığına dikkat çekerek, “Özellikle Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte kayıt dışı istihdamın makul seviyelere çekilmesi için çok ciddi çalışmalar yaptık. Bugün kapanışı gerçekleştireceğimiz proje bu mücadelenin önemli bir ayağını oluşturuyordu” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin Mücadelesini Anlıyoruz”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı ve Müsteşarı François Begeot ise kayıt dışı istihdamın bütün vatandaşların hayatını etkilendiğine işaret ederek kayıt dışı istihdam nedeniyle hem çalışanların hem de devletin büyük kayıplara uğradığını aktardı.
Kayıt dışı istihdamdan en fazla olumsuz etkilenenlerin kadınlar olduğunu ifade eden Begeot, kadınların kayıt dışı istihdamının yaygın olarak tarım sektöründe görüldüğünü dile getirdi.

AB’nin de kayıt dışı istihdam sorunuyla karşı karşıya kaldığını anlatan Begeot, “Aynı problemi biz de yaşadığımız için Türkiye’nin mücadelesini anlıyoruz ve destekliyoruz. Türkiye’de yaklaşık 2,7 milyon Suriyeli var. Dünyada hiçbir ülke bu sayıda insanı almadı ama Türkiye kayıt dışı istihdam problemini beraberlerinde getirmelerine rağmen Suriyelilere kucak açtı” açıklamasında bulundu.

Exit mobile version