Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Temmuz-Eylül 2016

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Temmuz-Eylül 2016

Küresel ekonomi düşük büyüme kapanına girmiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ekonomide söz konusu düşük büyüme ortamı belirginleşmektedir. Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma kararı, Çin’in yavaşlama süreci küresel ekonomide aşağı yönlü risk unsurları olmaya devam etmektedir.

Küresel ticaret ve yatırımlarda gözlenen yavaşlama eğilimi devam etmektedir. 2012 yılından bu yana küresel ticaret ciddi bir yavaşlama eğilimindedir. Ekonomik aktivitedeki ve yatırımlardaki düşüş ile gelişmiş ekonomilerdeki toplam talep düzeyinin düşüklüğü, küresel ticaretin ve büyümenin önündeki ana engellerdendir. En fazla düşüş ara mal ve sermaye mallarında görülmektedir. Hollanda Merkezi Plan Bürosu (CPB) tarafından yayınlanan 22 Eylül 2016 tarihli dünya ticaret verilerine göre, Haziran ayında yüzde 0,8 oranında artan küresel ticaret, Temmuz ayında yüzde 1,1 oranında azalmıştır. Baltık Kuru Yük Endeksi , 30 Eylül 2016 tarihinde 875 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu durum, küresel ticaretin Şubat ayından bu yana bir miktar ivme kazandığına işaret etmekle birlikte uzun dönem ortalamasının altında seyrettiğini göstermektedir.

FED, Temmuz ve Eylül aylarında yaptığı her iki toplantıda da faiz oranında değişikliğe gitmemiştir. 26-27 Temmuz tarihinde yapılan toplantıda ABD ekonomisine olan risklerin hafiflediği, istihdam piyasasının sıkılaştığı ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 olan hedefine ulaşmasının beklenildiği belirtilmiştir. 20-21 Eylül tarihinde düzenlenen toplantıda ise FED, faiz artırımına gitmek için koşulların güçlendiğini ancak ekonominin iyileştiğine dair daha fazla işaret görmek istediğini ifade etmiştir.

Avro Bölgesinde büyüme yılın ikinci çeyreğinde ivme kaybederek yüzde 0,3 olarak gerçekleşmişir. Net ihracat ve iç talep yılın ikinci çeyreğinde de büyümenin sürükleyicisi olmuştur.

Brexit, Avrupa’nın içinde bulunduğu sorun yumağını daha da karmaşık hale getirmiştir. Bazı ülkelerde deflasyonist baskılar kısmen azalmış ve büyüme ivme kazanmıştır. Diğer taraftan, düşük faiz ortamı, düzenleyici yapıdaki değişiklikler ve finansal sisteme ait yapısal problemler Avrupa bankacılık sistemine ilişkin kırılgınlıkları artırırken, finansal istikrarı tehdit eder hale getirmiştir.

Avro Bölgesinde zayıf fiyat dinamiklerini etkileyen faktörler baskınlığını korumakta ve enflasyon hedefin altında seyretmektedir. Ağustos ayında yüzde 0,2 olarak kaydedilen enflasyon oranı, Eylül ayında yüzde 0,4 olarak gerçekleşmiştir.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 8 Eylül 2016 tarihinde yapılan Eylül ayı toplantısında yeni makroekonomik tahminlerini yayınlamıştır. Avro Bölgesi 2016 yılı büyüme beklentisi Haziran tahmini olan yüzde 1,6’dan yüzde 1,7’ye yükseltilmiş, diğer yandan yüzde 1,7 olan 2017 ve 2018 tahminleri ise yüzde 1,6’ya düşürülmüştür.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) ekonomiye daha fazla destek olmak amacıyla para politikası çerçevesinde değişikliğe gitmiştir. BoJ 21 Eylül 2016 tarihindeki toplantısında para politikasının çerçevesinde değişiklik yaparak bundan böyle getiri eğrisini hedef alacağını politikasının çerçevesinde değişiklik yaparak bundan böyle getiri eğrisini hedef alacağınıyükseltme yoluyla para politikasını uygulamaya devam edeceğini açıklamıştır.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s 31 Mart 2016 tarihinde Çin’in not görünümünü durağandan negatife çevirmiştir. Son revizyonla birlikte Çin’in kredi notu AA– düzeyine gerilemiştir.

28 Eylül 2016 tarihinde Cezayir’de düzenlenen Uluslararası Enerji Forumu’nun ardından gerçekleştirilen gayri resmi toplantıda OPEC, petrol üretiminin kısıtlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştur. Söz konusu durum petrol fiyatlarının yükselmesine neden olmuştur. 30 Eylül 2016 itibarıyla brent petrolün varil fiyatı yaklaşık 48 dolar civarında gerçekleşmiştir.

Exit mobile version