Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Asgari Ücretlilerle İlgili Önemli Gelişme

Asgari Ücretlilerle İlgili Önemli Gelişme

Kanun Resmi Gazetede Yayımlandı. Tıklayınız

İlave Asgari Geçim İndirimi Uygulamasına İlişkin Genel Tebliğ

Ak Parti Milletvekili Mustafa Elitaş tarafından verilen Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunuldu.

GENEL GEREKÇE

2016 yılında en düşük asgari ücretin net tutarı 1.300,99 TL olarak belirlenmiştir. Bu belirlemeye bağlı olarak 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki ücretlerde Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarife nedeniyle oluşacak kayıpların ilave asgari geçim indirimi yoluyla telafisi amacıyla Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapılmak üzere bu Kanun Teklifi hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1– 2016 yılının Ocak ayından itibaren asgari ücretlilere asgari ücret tespit komisyonunun belirlediği brüt asgari ücret tutarı üzerinden yasal kesintiler yapıldıktan sonra asgari geçim indirimi uygulanmak suretiyle bekâr ve çocuksuz olan asgari ücretliye 1.300,99 TL net ücret ödenmesi sağlanmıştır.

2016 yılında asgari ücret tutarında yapılan artış nedeniyle 1.647 TL brüt asgari ücret geliri elde edenler ile 1.751 TL’ye kadar brüt ücret geliri olan hizmet erbabının, elde ettiği ücret gelirleri üzerinden Ödemesi gereken gelir vergisi, 2016 yılının Ekim ayından itibaren Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan vergi tarifesinin ikinci dilimine göre hesaplanmaktadır. Bu nedenle, söz konusu ücretlilerden bir kısmının eline geçen net ücret tutarı Ekim 2016 ayından itibaren 1.300,99 TL’nin altına düşmektedir.

Maddede yapılan düzenlemeyle, hizmet erbabının bir kısmının ücretlerinin 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarında 1.300,99 TL’nin altına düşmesi nedeniyle, ücretlerinde meydana gelen azalışı telafi etmek amacıyla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa geçici bir madde ilavesi öngörülmektedir.

Önerilen düzenlemede, bekâr ve çocuksuz bir asgari ücretlinin durumu esas alınmak suretiyle, gerek bu durumdaki ücretlilerin gerekse net ücreti 1.300,99 TL’nin altına düşecek diğer ücretlilerin elde edecekleri net ücretleri 1.300,99 TL’ye tamamlayacak şekilde ilave asgari geçim indirimi sağlanmaktadır.

Örneğin, bekâr ve çocuksuz hizmet erbabının asgari geçim indirimi dâhil 2016 yılı Ekim ayı net ücreti 1.231,08 TL’dir. Bu hizmet erbabının söz konusu dönemde eline geçen ücretinin

1.300.99 TL’nin altında kalan kısmı olan 69,91 TL’si asgari geçim indirimine ilave edilerek

1.300.99 TL olarak hizmet erbabına ödenecektir. Dolayısıyla, bu hizmet erbabı, ücretinden 69,91 TL daha az gelir vergisi ödeyecektir.

Böylece, örneğimizdeki bekâr hizmet erbabının, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında vergi tarifesinin ikinci dilimine girmesi nedeniyle uğrayacağı aylık 69,91 TL kaybı asgari geçim indirimi yoluyla telafi edilmektedir.

Ayrıca, maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile mahsup şekli ve dönemini belirleme hususunda Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir.

MADDE 2– Yürürlük maddesidir.

MADDE 3– Yürütme maddesidir.

Exit mobile version