Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı

Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından İstanbul’da düzenlenen “İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkelerde Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı başladı.

Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı.

Türkiye’de ve İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerde yaşayan engellilerin istihdamında farkındalığı artırmak amacıyla 26 Ekim’de başlayan konferans 3 gün sürecek. Konferans süresince düzenlenecek 6 ayrı oturumda engellilerin haklarına ilişkin uluslararası ve ulusal düzeyde düzenlemeler, engelli bireylerin istihdamdaki mevcut durumları ve karşılaştıkları güçlükler, mesleki eğitimleri ve mesleki rehabilitasyonları alanında yürütülen çalışmalar, işgücü piyasasının farklı sektörlerinden görüşler, engelli bireylerin istihdamında geleceğe ilişkin farklı sektörlerden öneriler ve engelli bireylerin istihdamında ülke deneyimleri ele alınacak.

Konferansın açılış törenine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül Sayan Kaya, SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Sayın Musa Kulaklıkaya, Genel Müdür Vekili Sayın Mehmet Ali Özkan, Devlet Personel Başkanı Vekili Sayın Enes Polat, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği Aile ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sayın Dr. Fadila Grine’nin yanı sıra yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen, bürokrat, işveren ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya; kamuda engelli istihdamı çalışmalarının önemle sürdürüldüğünü belirterek “Gerek kamuda ve gerekse özel sektörde engelli istihdamına yönelik çalışmaları yakından takip ediyor en kısa zamanda açık bulunan engelli kontenjanının doldurulması için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

İŞKUR Genel Müdürü Özkan ise Türkiye’de engellilerin istihdamını artırmaya yönelik gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Engelli bireylere yönelik uygulanan teşvikleri anlatan Özkan, İŞKUR’un engellilerin istihdamı konusunda çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek “İŞKUR tarafından engellilere, sosyal haklar ve çalışabilecekleri iş ve mesleklerin durumu, çalışma şartları, işe yerleştirilmeleri için yapmaları gereken işlemler, ödenecek ücretler, işyerinin ve çevresinin sosyal ve ekonomik durumu ile işyerinin bulunduğu yerin geçim şartları, ulaşım imkanları, sağlık kuruluşları ve benzeri konularda açıklayıcı bilgilerin verildiği rehberlik ve danışmanlık faaliyetleri de gerçekleştirilmektedir” şeklinde konuştu.

Özkan, İŞKUR’un herhangi bir mesleği olmayan engellilere yönelik ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine uygun olarak işgücü yetiştirme kursları ve mesleki rehabilitasyon faaliyetleri düzenlediğini, engelli istihdam zorunluluğu bulunan işyerlerini yakından izlediğini söyledi. Aynı zamanda Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği (WAPES)’in dönem başkanlığını yürüten İŞKUR’un önemli faaliyetlerinden birinin nitelikli işgücü yetiştirmek olduğunu kaydeden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İŞKUR olarak engellilere yönelik açılan kurs hizmetlerimiz her geçen yıl katlanarak artıyor. 2002-2016 yılları arasında 716 bin 27 engelli birey Kurumumuza başvurdu. Bunlardan 351 bin 601’ini işe yerleştirdik. 35 bin 575’i düzenlediğimiz mesleki eğitim kurslarına katıldı. Ayrıca 2014 yılında 2014 yılında başlatmış olduğumuz uygulama ile kendi işinin patronu olmak isteyen engellilere ise toplam 36 bin TL hibe desteği sağlıyoruz.”

3 gün sürecek konferansın 3. oturumunda Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Aslan İŞKUR bünyesinde yürütülen mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyon faaliyetleri, 5. oturumunda İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkanı Sinan Temur Türkiye’de iş ve meslek danışmanlığı uygulaması ve geleceğe ilişkin öneriler, 2. oturumunda ise İstihdam Uzmanı Ekrem Kayacı Türkiye’de engelli bireylerin istihdamı ve işgücü piyasasındaki eğitimler üzerine sunumlar gerçekleştirecek.

Exit mobile version