Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Sebze Meyvede Kayıt Dışı Oranı

Sebze Meyvede Kayıt Dışı Oranı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, hal kanunu ile sebze meyve ticaretindeki kayıt dışı oranının yüzde 70’lerden yüzde 48’e düşürüldüğünü anlattı. Yapılan çalışmalar sonucunda sebze ve meyve ticaretinde oluşan zayiat oranlarında istedikleri düzeyde bir düşüş sağlayamadıklarını kaydeden Yücel şöyle konuştu:
Sektörün genel olarak kabul ettiği zayiat oranı yüzde 25. Sebze, meyve ticaretinin büyüklüğü 2015 yılı perakende fiyatları itibariyle  yaklaşık 100 milyar. 100 milyarın yüzde 25’i zayiat. Türkiye her yıl 25 milyar lirayı çöpe atıyor. Kanunda bununla ilgili tedbirler almıştık. Depolama standardı getirdik, soğuk zincirde taşıma için düzenlemeler yaptık. Kap ve ambalajlarla ilgili düzenlemeler getirdik. Toptancı hallerler ile ilgili de arzu ettiğimiz gelişme sağlanamadı. Sebze meyve ticareti çok aktörü olan bir sektör, sektörde en önemli taraflardan biri de belediyeler. Türkiye’de 176 toptancı halin yüzde 99’unu belediyeler işletiyor. Toptancı hallerin kanunda öngörülen şartları taşıyabilmesi için belediyeler daha fazla sorumluluk almalı.”

-Kanun değişikliği için öneri

Yücel, sebze ve meyve ticaretini yapanlarla gerçekleştirdikleri toplantıların sonucunda kanunda bazı değişiklikler yapmayı planladıklarını söyledi. Toplantılarda üretici örgütlerinin durumunu, toptancı hallerin durumunu, zayiat oranlarını azaltmak için neler yapılması gerektiğini değerlendireceklerini anlatan Yücel, alınan öneriler doğrultusunda ile kanunda değişikliği olabileceğini anlattı.

Exit mobile version