Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Rusya İle Daha Güçlü Ekonomik İşbirliği Kuracağız

Rusya İle Daha Güçlü Ekonomik İşbirliği Kuracağız

Türkiye’den ithal edilen ürünlere uygulanan kısıtlamaların kaldırılması için atılan adımları değerlendiren Bakan Tüfenkci, “Rusya ile her şey eski düzenine dönüyor hatta daha güçlü bir ekonomik işbirliği kuracağımızı söyleyebiliriz” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Rus Haber Ajansı Sputnik News’e konuştu.

Röportaj Ana Başlıkları

— Türkiye ve Rusya arasında ortak yatırım fonu kuruldu. Bu fonun kurulma amacı ve işlevi nedir? Hangi projelere destek vermesi bekleniyor?

— Türkiye ve Rusya arasında ilişkilerin normalleşmesi ardından hangi alanda yatırımların yapılması bekleniyor? Daha önce başlatılan yatırım projelerinin yeniden canlandırılması yönünde bir çalışma var mı?

— Akkuyu Çalışmaları Hız Kazanacak

— Üçüncü Nükleer Santral Projesi İle İlgili Tahayyüllerimiz Mevcut

— Vize Muafiyeti de Mesele Olmaktan Çıkacak

— Yatırım alanında nasıl bir işbirliği mekanizması kuruldu?

— Hedefimiz Ticareti 100 Milyar Dolarak Çıkarmak

— Evimizin Kapısını Kapatarak Tehlikelerden Korunamayız

— İki ülke ekonomi ve ticaret alanında bir takım anlaşmalar imzaladı. Bu anlaşmaların hayata geçirilmesi için gerekli adımlar atılmaya başlandı mı?

— En Geç 2017 Sonunda Serbest Ticaret Anlaşması İmzalanacak

— Türk Akımı İnşaatı 2019 Yılında Bitecek

— İki ülkenin önündeki ticari engellerin kaldırılmasıyla birlikte ticaret hacminde nasıl bir artış bekleniyor?

— Krizin İhracat 9 Aylık Etkisi Yüzde 0.4

— “100 milyar dolarlık ticaret hacmi” hedefinin yeniden canlanacağını, enerji projelerinden turizme, ticaretten yeni yatırımlara ve ekonomiden Suriye’de barış ortamının sağlanmasına dair birçok konuda önemli ilerlemeler kaydedilecektir. İkili ticaret hangi alanları ve önemli projeleri kapsıyor?

— Rusya, Türk gıda ürünlerine uygulanan kısıtlamaların kaldırılacağını açıklamıştı. Buna ilişkin süreç başladı mı?

— İki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesi ve özellikle ekonomik ve ticari alanda gelişmesinin iki ülke yararına olduğu kesin. İlişkilerin normalleşmesi daha çok kimin yararına olacak?

Geçen günlerde Türkiye ve Rusya arasında ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin ortak bildiri imzalandı. Ortak yatırım fonunda, Rusya Yatırım Fonu ile beraber Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu’nun bir araya gelmesi ve ilk etapta 500’er milyon dolarlık rakam ortaya konularak 1 milyar dolarlık bir sermaye öngörülmekte. Bu sermaye gerektiğinde artırılabilecek. Fon sayesinde iki ülke işadamlarının ortak projeleri için fırsat yaratılmış olacak. Bu sayede iki ülkede karşılıklı yatırımlar yapılacak, bu da ülkelerin iş ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak. Fon ayrıca bizim şirketlerimizin ve Rus şirketlerinin diğer üçüncü ülkelerle birlikte katılacakları projelerde de etkin bir rol oynayacak. Fon, tarım, sağlık, turizm, altyapı, lojistik başta olmak üzere öncelikli alanlarda ortak projelere kredi sağlayacak. Yine inşaat, bankacılık ve enerji sektörleri bu fonun devreye girmesiyle etkilenecek sektörler arasında yer almakta…

Ayrıntılar İçin Tıklayınız

Exit mobile version