Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu Birleş-Keşfet Geliştir

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu Birleş-Keşfet Geliştir

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu, T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Afrika Birliği işbirliği, DEİK’in organizasyonu ve TİM’in katkılarıyla, ‘Birleş, Keşfet, Geliştir’ sloganıyla İstanbul’da başladı. 50’nin üzerinde Afrika ülkesinden, 2.000’e yakın üst düzey yetkili, Türk ve Afrikalı iş insanının katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirilen ve iki gün sürecek Forum, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan açış konuşmasında, Forum’un Türkiye ve Afrika’nın 50’den fazla ülkesinden,  2.600’ün üzerinde üst düzey yetkili, iş insanı ve girişimciyi bir araya getirdiğini söyledi. DEİK Başkanı Vardan , 34’ü Afrika kıtasında olmak üzere 134 İş Konseyi ile DEİK’in dünyanın her yanında varlık gösterdiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti; “Bu yıl, Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte 7 Afrika ülkesini ziyaret ettik ve ikili İş Forumları düzenledik.  Son 2 yılda geniş katılımlı iş heyetleriyle Afrika kıtasında 41 ülkeye gittik. Ayak bastığımız her yerde alnımız ak, başımız dik”.

DEİK Başkanı Vardan, Forum kapsamında ülke sunumlarının yapılacağını ve ülkelerin potansiyelinin katılımcılara aktarılacağını belirtirken, hazırlanan 1.000’e yakın masada ikili iş görüşmelerinin yapılacağını ve yeni iş fırsatlarının keşfedileceğini vurguladı: “Birbirimizi tanıdıkça, geliştirebileceğimiz yüzlerce hatta binlerce proje mevcut olduğunu görüyoruz. Müteahhitlik, imalat, gıda, sağlık ve enerji yatırımları gibi çok farklı sektörlerde, Türkiye’nin, Türk müteşebbisinin Afrika’ya katabileceği o kadar çok değer var ki.Afrikalı kardeşlerimizin, Türkiye’den ve İstanbul’dan güzel hatırlarla olduğu kadar, çantalarında aradıklarını bulmuş olarak, yeni iş fikirleriyle ve bağlantılarla ülkelerine dönmelerini istiyoruz” dedi.

Afrika ile ilgili sayısal veriler:

— Türkiye’nin Afrika’da, 39 Büyükelçiliği bulunuyor.

— Türk Hava Yolları’nın, Afrika’da 32 ülkede 49 noktaya direk uçuş imkanı sağlıyor.

— 2015 yılında Türkiye ile Afrika arasındaki toplam dış ticaret hacmi 17,5 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti.

— Türk şirketleri Afrika’da yaklaşık 30.000 kişilik istihdam yaratıyor.

— Afrika’da Türk menşeili 6,2 milyar ABD Dolarlık yatırım bulunuyor.

— Türk şirketleri bugüne kadar Afrika’da 55 milyar ABD Doları değerinde 1200’ün üzerinde proje gerçekleştirdi.

Exit mobile version