Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ekim 2016 Sermaye Piyasası Beklenti Anketi

Ekim 2016 Sermaye Piyasası Beklenti Anketi

GENEL DEĞERLENDİRME

Yüz elli bir üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan 2016 yılı Ekim ayı anketine ilişkin soru bazında değerlendirmeler aşağıda verilmektedir.

Gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların %58’i önümüzdeki ay, %44’ü önümüzdeki bir yıl değişim beklemezken, önümüzdeki altı ay için artış bekleyen katılımcıların oranı %41 gerçekleşmiştir.

Katılımcıların çoğunluğu ABD dolarına ilişkin olarak önümüzdeki ay, önümüzdeki altı ay ve bir yıl artış beklemekte olup sırasıyla %50 ve %68 ve %62 olarak gerçekleşmiştir.

Katılımcıların %49’u önümüzdeki ay Euro’da değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönem için aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı gerilemiş, Euro’da artış bekleyen katılımcıların oranı ilgili dönemler için sırasıyla %63 ve %61’e ulaşmıştır.

Katılımcıların %61’ü önümüzdeki ay ve %41’i önümüzdeki altı ay BIST-100 endeksinde değişim beklemezken, yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı yükselmiş ve %50’ye ulaşmıştır. Bir önceki dönem anketinde ise aylık beklentilerde değişim beklemeyen katılımcıların oranı %64 olarak gerçekleşmiştir.

Önümüzdeki ay ve önümüzdeki altı ay BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak sırasıyla katılımcıların %63 ve %46’sı değişim beklemezken, yıllık dönemde ise artış beklentisi yükselmiş ve %49 olarak gerçekleşmiştir.

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların %77’si önümüzdeki bir ay, %61’i önümüzdeki altı ay, %48’i önümüzdeki bir yıl için artış beklememektedir.

Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların %59 ile çoğunluğu değişim beklemezken, altı aylık ve bir yıllık dönemler için koşullarda iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %50 ve %56 olarak gerçekleşmiştir.

Katılımcıların %63’ü önümüzdeki ay, %49’u önümüzdeki altı ay ve %42’si önümüzdeki bir yıl boyunca yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklememektedir.

Exit mobile version