Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Göreli Yoksulluk Oranı En Yüksek Bölge Antalya-Isparta-Burdur Oldu

Göreli yoksulluk oranı en yüksek bölge TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) oldu

Toplumun genel düzeyine göre belli bir sınırın altında gelire sahip olanlar göreli anlamda yoksul sayılmaktadır.

En son yayımlanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si dikkate alındığında Türkiye’de yoksulluk oranı %14,7’dir.

Her bölgenin kendi eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si dikkate alındığında,  yoksulluk oranı en yüksek bölge %14,1 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) olurken, bu bölgeyi %13,9 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) ve %12,8 ile TR31 (İzmir) bölgeleri izledi.

Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler ise; %5,3 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari), %7,3 ile TR33 (Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak),  %8,6 ile TR71  (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) bölgeleri oldu.

Göreli yoksulluk oranında en önemli artış TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop)  bölgesinde oldu

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2014 ve 2015 yılı sonuçlarına göre yoksulluk oranları karşılaştırıldığında, bir önceki yıla kıyasla Türkiye genelinde 0,3 puanlık düşüş gerçekleşti.

Bölgeler itibarıyla yoksulluk oranında en önemli düşüş 4,1 puan ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) bölgesinde gözlenirken, bunu 3,8 puan ile TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) bölgesi izledi.

Göreli yoksulluk oranında en önemli artış 3,3 puan ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) bölgesinde gerçekleşirken, bu bölgeyi, 2,8 puanlık artış ile TR41 (Bursa, Eskişehir, Bilecik) bölgesi izledi.

Exit mobile version