Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Cari Sağlık Harcamaları Oranı Yüzde 5 Olarak Gerçekleşti

Cari Sağlık Harcamaları Oranı Yüzde 5 Olarak Gerçekleşti

Cari sağlık harcamasının GSYH’ye oranında Türkiye OECD ortalamasının altında

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkeler ortalamasında, cari sağlık harcamasının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı 2015 yılında %9’dur. Türkiye’de ise bu oran, 2015 yılında %5 olarak gerçekleşmiştir.

ABD ilk sırada

Seçilmiş OECD’ye üye ülkeler cari sağlık harcamasının GSYH’ye oranı açısından karşılaştırıldığında, ilk sırada %16,9 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yer almaktadır. ABD’yi, %11,5 ile İsviçre, %11,1 ile Almanya, %11 ile Fransa ve %10,6 ile Danimarka izlemiştir.

Cari sağlık harcamasının %16,9’unu cepten yaptık

Sağlık harcamaları kapsamında, temel istatistiksel göstergelerden biri olan cari sağlık harcaması içindeki hanehalkları tarafından cepten yapılan sağlık harcamasının payı OECD ortalamasında, 2014 yılı için %20,2 seviyesindedir. Türkiye’de ise bu gösterge değeri, OECD ortalamasının altında olup, 2014 yılında %17,7 iken, 2015 yılında %16,9 olarak hesaplanmıştır.

Cepten harcamalarda en düşük orana sahip ülke Fransa

Seçilmiş OECD’ye üye ülkeler içerisinde, cari sağlık harcaması içindeki hanehalkları tarafından cepten yapılan sağlık harcamasının payına bakıldığında, en yüksek değere sahip ilk dört OECD ülkesinin sırasıyla, %41,5 ile Meksika, %37,6 ile Kore, %35,4 ile Yunanistan ve %32,2 ile Şili olduğu görülmüştür.  En düşük orana sahip OECD ülkesi ise, %7 ile Fransa’dır.

Exit mobile version