Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Toplantısı

Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Toplantısı

DEİK  ev sahipliğinde Türkiye–Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Majid Abdullah Alkasabi, Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Mazen Rajab ve DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir’in katılımları ile 30 Kasım 2016 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,Suudi Arabistanlı tüm yetkililere 15 Temmuz sürecinde verdikleri destek için teşekkür etti. Bakan Zeybekci, “Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yatırım ve ticaret için hiçbir engel ve kısıtın olmadığı bir ortam oluşturmak istiyoruz. Petrokimya ürünleri ile ilgili gümrük vergilerinin kaldırılmasına dahi sıcak bakarız, her türlü işbirliğine hazırız. Tercihli ticarete konu ürünlere iki ülke olarak birlikte karar vereceğiz” dedi. İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan 38 ülkenin dahil olduğu bir yapının kurulduğunu belirten Zeybekci, Türk ve Suud iş dünyası temsilcilerine seslenerek, Türk yatırımcıların Suudi Arabistan’a gidip yatırım yapmasına teknik olarak destek verileceğini söyledi. Proje bazlı yatırım teşvik sisteminin hayata geçirildiğini vurgulayan Bakan Zeybekci, yatırım alanı tahsisinden vergi indirimine, kamu-özel sektör ortaklığından teknolojik desteğe kadar hemen her alanda teşvik sisteminin işlerlik kazandığını hatırlatarak, yenilenebilir enerji teknolojileri, sağlık teknolojileri ve ilaç sanayi teknolojileri gibi ileri teknoloji içeren sektörlere bu kapsamda destek vereceklerini açıkladı. Vize serbestisi için de çalışılması gerektiğini  belirten Bakan Zeybekci, Türkiye olarak Körfez İşbirliği Konseyi çerçevesinde yer almak istenildiğini vurguladı.

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Majid Abdullah Alkasabi, Suudi Arabistan’ın Türkiye’nin stratejik ortağı olduğunu söyledi. 15 Temmuz sonrasında Türkiye için sorunun bir parçası olmak yerine çözümün bir parçası olmak istediklerini belirten Alkasabi, bütün zorluklara rağmen iki ülke işbirliği ile çözümlerin bulanarak tüm sıkıntıların birlikte üstesinden gelineceğini söyledi. İki konsey arasında 2 yıllık bir plan ve strateji belirlenmesini istediklerini belirten Bakan Alkasabi, tüm imkanları seferber edeceğini söyledi. Suudi Arabistan’a yönelik alınacak ticari vizelerin  ücretsiz olmadığını; ancak işlemlerin çok hızlı ve çok girişli olacağını belirten Alkasabi, çalışmaların hızlı yürüyeceğini ifade etti.

 

DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, Türk iş adamlarına Suudi Arabistan vizesinde kolaylık sağlanacağını belirtti. 2 yıl süreli çok giriş-çıkışlı ticari vize sağlanacağını açıklayan İş Konseyi Başkanı Cevahir, ticarette dengenin oluşmasındaki en önemli unsurlardan birinin vize olduğunu vurguladı. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki diyaloğun sorunsuz olduğunu ifade eden Yusuf Cevahir, “Karşılıklı ilişkiler an itibari ile sadece alışverişin ötesinde olup, birlik ve beraberlik içerisinde uzun vadeli işbirlikleri ile yol almalı ve güçlenmeliyiz. Bizler iş adamı olarak somut adımlar ile konuşmalıyız” dedi. 2016 yılı başından itibaren Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyinin yaptığı her toplantıda yatırımcının önünü tıkamadan, vizyoner insanlarla işbirliği yapılması gerektiğini belirten Cevahir, tüm Orta Doğu coğrafyasını kapsayacak şekilde hamlelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Forumun kapanış oturumunda konuşmaların ardından müteahhitlik, bankacılık, tarım, enerji, gıda ve savunma sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar arasında 8 karşılıklı işbirliği anlaşması imzalandı.

Türkiye-Suudi Arabistan Ticaret Rakamları(Ekonomi Bakanlığı-2015)

Toplam dış ticaret hacmi:5,593 milyar ABD Doları

Türkiye’den Suudi Arabistan’a yapılan ihracat:3,476 milyar ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri: Dokuma halılar, elektrik malzemeleri, demir-çelik, mobilya aksamı.

Türkiye’nin Suudi Arabistan’dan  yaptığı  ithalat:2,117 milyar ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri: Plastik ve mamulleri, kimya sanayii, adi metaller.

Toplam dış ticaret dengesi:  1,358 milyar ABD Doları

Exit mobile version